Rusi čekaju odgovore u vezi sa zabranom ulaska Prilepinu u BiH

Željka Domazet
Rusi čekaju odgovore u vezi sa zabranom ulaska Prilepinu u BiH

Sarajevo - Ambasada Ruske Federacije u BiH ni juče nije dobila odgovor od nadležnih institucija u BiH iz kojih razloga je ruskom književniku Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH.

- Još nismo dobili ništa zvanično - rekli su “Glasu Srpske” u ovoj ambasadi.

U međuvremenu su na površinu izbile nove nedoumice o tome ko je zabranio ulaz Prilepinu. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je juče da bezbjednosne agencije u BiH imaju baze podataka o “inkriminisanim licima u kojima je više hiljada onih koji ne mogu ući u BiH i uglavnom su afro-azijskog porijekla”, te ponovio da nema veze sa zabranom ulaska.

- Međutim, Prilepin je u BiH ulazio više od 30 puta, a samo jednom je to evidentirano. Njegova ultradesničarska partija je zabranjena u Rusiji, a ovdje je dolazio s ciljem razbijanja opozicije - rekao je Mektić, dodavši da ne postoji lista nepoželjnih Rusa.

U Graničnoj policiji BiH juče je “Glasu Srpske” rečeno da je zabrana Prilepinu u sistem unesena u martu ove godine. Ova institucija nema podatke o tome na koji način je odluka donesena.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je “ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić potvrdio da su zvaničnici SDS-a u zajedničkim institucijama na direktan način umiješani u donošenje odluke o zabrani ulaska ruskom književniku Zaharu Prilepinu u BiH”.

- Mektićeva tvrdnja da je ruski pisac uključen u aktivnosti razbijanja opozicije u Republici Srpskoj je netačna i smiješna. To je klasičan “lov na vještice” i loš izgovor za diplomatski skandal i štetu koju su SDS i SDA očigledno napravili u bilateralnim odnosima sa našim prijateljima iz Ruske Federacije - upozorio je Košarac.

On je poručio Mektiću da SNSD-u nisu potrebne bilo čije usluge kako bi politički razbio već razbijenu opoziciju u Republici Srpskoj.

- Mektić je očigledno toliko zaslijepljen mržnjom prema institucijama Republike Srpske da slijepo vjeruje u sve što mu serviraju stranci i Osman Mehmedagić Osmica, tjelohranitelj porodice Izetbegović na čelu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH - naglasio je Košarac.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da, dok ne bude imao sve informacije, neće da komentariše zabranu ulaska u BiH Zaharu Prilepinu, te dodao da smatra da Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH nije mogla donijeti takvu odluku.

  • Sada istražujem kako je došlo do toga. Ono što sam dobio je da je OBA izdala naredbu. Prema mom tumačenju prava, ona ne može izdavati naredbu - rekao je Ivanić novinarima na Palama.

Dodikovo pismo stiglo u Predsjedništvo

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića rekli su “Glasu Srpske” da su dobili pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da ništa više od toga ne mogu reći. Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak juče nije odgovarao na naše pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana