RS će pokrenuti razvoj Srebrenice

Krstina Ćirković
RS će pokrenuti razvoj Srebrenice

Srebrenica - Politika koja će biti vođena u Srebrenici drastično će se razlikovati od dosadašnje i biće usmjerena u razvoj infrastrukture i privrede, a jedino što neće biti mijenjano je obilježavanje godišnjica zločina počinjenih na tom području u proteklom ratu.

O tome su se juče usaglasili predsjednik RS Milorad Dodik i novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić koji su najavili niz projekata i investicija. Kao preduslov za to je označeno brzo formiranje vlasti u Srebrenici koju će činiti predstavnici Srba i Bošnjaka.

- Treba kreirati atmosferu zajedničkog rada koji je potreban ovoj opštini i ljudima koji žive u Srebrenici. Podržavamo 11. jul kada se obilježava stradanje Bošnjaka i tu se neće ništa mijenjati. Organizatori će kreirati sadržaje tog dana, a lokalna zajednica i Vlada RS će biti prisutni u obimu kao što je do sada bilo. Sve drugo u Srebrenici je potrebno promijeniti - rekao je Dodik.

On je najavio da će se založiti da Vlada RS obezbijedi od 300.000 do 500.000 KM za rekonstrukciju nekog javnog objekta za koji se opredijeli opštinska vlast i da će u realizaciji tog programa biti korišćen i novac koji je Srbija donirala Srebrenici. Dodik je najavio i rekonstrukciju svih ulica i javne rasvjete gdje je to potrebno, javnih objekata i izgradnju vrtića.

- Projektima treba da budu obuhvaćena i ruralna područja i srpska i bošnjačka i mješovita sela u kojima treba riješiti pitanja snabdijevanja vodom, izgraditi puteve i riješiti druge potrebe. U toku zime biće urađen elaborat problema i potreba ove opštine u segmentima infrastrukture i razvoja. Treba uraditi nove fasade na zgradama da ovo mjesto dobije optimističan izgled i bude privlačno za investitore, a za regulisanje korita rječice Križevice sredstva će obezbijediti RS i Fond solidarnosti - istakao je Dodik.

On je kazao da je drugi segment programa za Srebrenicu ekonomski razvoj i zapošljavanje.

- Treba pomoći zapošljavanje u postojećim fabrikama i privući nove investitore. Nakon definisanja programa i izrade konkretnih projekata predložiću da u Srebrenici bude održana zajednička sjednica vlada RS i FBiH kako bi vidjeli šta mogu da pomognu i da budu potpisana dokumenta koja će garantovati realizaciju preuzetih obaveza - istakao je Dodik i dodao da treba riješiti i pitanje banje "Guber".

Grujičić je izrazio zahvalnost Dodiku na  podršci novoj politici u Srebrenici.

- Ona će biti vođena u interesu svih građana koji ovdje žive. Opštini Srebrenica je potrebna nova politika s konkretnim rješenjima problema i pripremićemo razvojne programe koji će doprinijeti boljem životu građana - rekao je Grujičić i dodao da je cilj da Srebrenica postane uzor u regiji Birač.

Saradnja s Durakovićem

Milorad Dodik je kazao da je bila korektna saradnja i sa bivšim načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem.

- Što smo dogovorili, ispoštovao je - rekao je Dodik navodeći primjer rekonstrukcije dionice regionalnog puta prema Zelenom Jadru u koju je Vlada RS uložila tri miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana