Revizori još nisu zaveli red u javnom sektoru RS

Vedrana Kulaga
Revizori još nisu zaveli red u javnom sektoru RS

Banjaluka - Institucije, preduzeća i opštine u RS nisu ispoštovali više od petine preporuka revizora, pokazuje izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2016. godinu.

Revizori su na adrese institucija, preduzeća, ustanova, lokalnih zajednica i drugih subjekata u sklopu revizorskih izvještaja od 1. septembra 2015. do 31. avgusta ove godine poslali 487 preporuka, što je za 56 manje u odnosu na prethodni godišnji ciklus. Na otklanjanje nepravilnosti i grešaka u finansijskim izvještajima odnosi se 281, a na otklanjanje uzroka neusklađenosti poslovanja 206 preporuka.

Javnim preduzećima, ustanovama i lokalnim zajednicama koje su revizori kontrolisali od septembra do kraja decembra 2015. godine dato je 197 preporuka, dok je od januara do kraja avgusta te godine ministarstvima i drugim korisnicima budžeta, fondovima socijalne sigurnosti, lokalnim zajednicama i javnim preduzećima podijeljeno 290 preporuka. Analiza podataka pokazuje da se naročito ne mijenjaju podaci o stepenu realizacije preporuka.

Prema podacima iz javnog registra revizorskih preporuka zaključno sa 31. avgustom ove godine 57,83 odsto preporuka je potpuno sprovedeno, a nešto više od 20 odsto djelimično. Na nesprovedene preporuke odnosi se 21,30 odsto preporuka.

Glavna služba za reviziju upozorila je da nema dovoljno kapaciteta da u realnom vremenu provjeri status svih datih preporuka, što predstavlja poseban problem u vezi sa preporukama datim subjektima kod kojih se revizija ne sprovodi redovno. Na toj listi su javna preduzeća, jedinice lokalne samouprave i drugi.

Revizori su ukazali da je posljednji revizorski ciklus pokazao da stare boljke i dalje muče institucije RS, ali da dosta bolju sliku daju revizije učinka koje se sistemski usmjeravaju na pojedinačne oblasti.

Izvještaji o reviziji učinka pokazali su da aktivnosti i mjere institucija javnog sektora nisu dale rezultate s ciljem ostvarivanja strateških ciljeva i opredjeljenja utvrđenih strategijama i politikama vlasti. Nisu, između ostalog, uspostavljeni i javno dostupni registri i baze podataka, kao veoma bitna osnova u procesu donošenja odluka i kao pokazatelj transparentnosti rada javnog sektora RS. Utvrđeno je da nisu uspostavljeni ili se nedovoljno koriste interni kapaciteti za kontrolu i da ne postoji dovoljan nivo transparentnosti aktivnosti koje sprovode institucije javnog sektora i dokumenata koji su rezultat tih aktivnosti.

Glavni revizor Duško Šnjegota kaže da se procenat realizovanih i nerealizovanih preporuka drži na približno istom nivou.

- Nešto više od 20 odsto je nerealizovanih, a negdje oko 60 odsto realizovanih preporuka. Prostora za unapređenje ima, kako na nivou pojedinačnih institucija tako i na nivou sistema, ali generalno ta slika nije ni bolja ni gora u odnosu na prethodne godine - rekao je Šnjegota.

Kašnjenje u plaćanju, neprikazivanje jasnih izvještaja, kršenje odredaba Zakona o javnim nabavkama samo su neki od problema koje revizori uočavaju iz godine u godinu.

- Postoje problemi sistemske prirode, koji ne zavise samo od pojedinačnog subjekta, već više njih, ali postoje i oni koji se pripisuju institucijama kao što su neracionalno i nenamjensko trošenje, javne nabavke i drugo - kaže Šnjegota.

Godišnji izvještaj revizora jedna od tačaka na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS koja počinje 11. oktobra.

Mišljenja

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je od 1. septembra 2015. do 31. avgusta 2016. godine sprovela 69 finansijskih revizija kod direktnih budžetskih korisnika.

Za finansijske izvještaje dato je 17 pozitivnih mišljenja, 49 mišljenje sa rezervom i tri negativna. Kada je riječ o dijelu koji se odnosi na usklađenost sa propisima, pozitivno mišljenje su zaradila 24, mišljenje sa rezervom 42, a negativno tri subjekta revizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana