Preminuo istoričar Đuro Zatezalo

Srna
Preminuo istoričar Đuro Zatezalo

Banjaluka - Istoričar Đuro Zatezalo, koji se godinama bavio istraživanjem stradanja Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, preminuo je u 87. godini, potvrđeno je Srni u Udruženju "Jadovno".

Zatezalo je izgubio život juče nesrećnim sučajem u rodnim Donjim Dubravama, u Hrvatskoj.


Đuro Zatezalo posebno se bavio istraživanjem zločina nad Srbima na području kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag.

Zatezalo je rođen 21. jula 1931. godine u Donjim Dubravama. Studirao je uz rad i diplomirao na trogodišnjoj Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1958. godine i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Postdiplomske studije završio je na Institutu za istoriju države i prava Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Osnivač je Istorijskog arhiva u Karlovcu, čiji je direktor bio punih 30 godina do penzionisanja 1992. godine.

Organizator je i učesnik niza naučnih skupova sa tematikom iz istorije 20. vijeka, a najviše iz perioda NOB-a od 1941. do 1945. godine.

Nosilac je brojnih odlikovanja i priznanja za naročite zasluge i postignute uspjehe u radu.

Bio je između ostalog, član saborske Komisije za izradu programa kulturne autonomije Srba u Republici Hrvatskoj 1991. godine, te Savjeta Spomen-područja Jasenovac.

Zatezalo je nosilac Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Republike Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Nosilac je Plakete Srpskog narodnoga vijeća "Nikola Tesla" od 15. decembra 2000. godine za izuzetan doprinos unapređenju položaja Srba i očuvanju njihova identiteta u Hrvatskoj.

Autor je 18 knjiga, od koji je jedna objavljena i na njemačkom, a jedna na engleskom jeziku i oko 160 stručnih i naučnih radova, recenzija, prikaza iz svoje struke.

Iz njegovog bogatog opusa izdvaja se knjiga "Radio sam svoj seljački i kovački posao" u izdanju SKPD "Prosvjeta" iz Zagreba.

Riječ je o knjizi autentičnih svjedočenja ljudi koji su preživjeli genocid na području NDH, odnosno na teritoriji Banije, Like, Korduna, Gorskog kotara i Pokuplja od 1941. do 1945. godine, kao i o svjedočenjima osuđenih počinilaca tih zločina.

Krunu Zatezalovog dugogodišnjeg rada na istraživanju genocida Nezavisne Države Hrvatske počinjenog nad srpskim narodom predstavlja dvotomna studija "Jadovno -Kompleks ustaških logora 1941." sa zbornikom dokumenata.

U knjizi je objavljen i popis 10.502 žrtve sa područja zloglasne NDH.

Mada je materijal za knjigu pripremljen još 1991. godine, knjiga je štampana tek 2007. godine u izdanju Muzeja žrtava genocida u Beogradu, jer u Hrvatskoj nije mogla naći izdavača.

Ovom knjigom je široj javnosti objelodanjena istina o kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag što je predstavljalo i neposredan povod za osnivanje Udruženja građana "Jadovno 1941." u Banjaluci, a kasnije i u Beogradu.

Mjesto i vrijeme sahrane Đure Zatezala biće naknadno objavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana