Predsjedništvo DNS-a nije jednoglasno donijelo odluku: Prijedor i Čelinac suzdržani o saradnji sa SNSD-om

Darko Momić
Predsjedništvo DNS-a nije jednoglasno donijelo odluku: Prijedor i Čelinac suzdržani o saradnji sa SNSD-om

BANjALUKA - Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza nije jednoglasno donijelo odluku da daje slobodu gradskim i opštinskim organizacijama DNS-a da samostalno odluče sa kim će koalirati u svojim lokalnim zajednicama i koga će podržati za kandidata za načelnika ili gradonačelnika, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha ove stranke, na sjednici Predsjedništva održanoj u četvrtak naveče, kojoj nije prisustvovao lider Nenad Nešić, bilo je i drugačijih prijedloga. On kaže da je nekolicina članova bila radikalna i zagovarala potpuni prekid odnosa sa SNSD-om.

- Oni su tražili da Predsjedništvo donese obavezujuću odluku i naloži opštinskim i gradskim odborima da raskinu sporazume sa SNSD-om i povuku podršku bez obzira na to da li imaju dobru saradnju ili ne. Međutim, većina ostalih članova Predsjedništva je smatrala da je potrebno ostaviti odborima da odluče, jer oni na terenu najbolje znaju šta treba da rade. Kada su glasali, svi su to podržali, osim dva člana iz Prijedora i Čelinca koji su bili suzdržani - objašnjava naš izvor.

On dodaje da predsjednik stranke Nenad Nešić nije prisustvovao sjednici Predsjedništva zato što je bio u Beogradu, gdje je imao ranije zakazane zdravstvene preglede, i da u vezi s njegovim nedolaskom na sjednicu nema nikakve misterije. Naš sagovornik kaže i da, uprkos nedavnim izjavama Nenada Nešića da nema nikakvih nesporazuma između njega i generalnog sekretara ove stranke i šefa Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca, stvari i ne stoje baš tako.

- Statut DNS-a precizno kaže da “predsjednika DNS-a u slučaju njegove spriječenosti ili nemogućnosti da obavlja funkciju predsjednika mijenja generalni sekretar ili jedan od potpredsjednika kojeg za to ovlasti predsjednik DNS-a”. Veliko je pitanje da li će Nešić u slučaju da i dalje bude imao zdravstvene probleme zbog kojih je podnio ostavku na mjesto v.d. direktora “Puteva Republike Srpske” rukovođenje strankom prepustiti Banjcu ili će za to ovlastiti nekoga od potpredsjednika stranke. Ukoliko odluči da prenese ovlašćenja, što je izglednije nego da rukovođenje strankom prepusti Banjcu, to će najvjerovatnije biti jedan od potpredsjednika sa prezimenom Jovičić - Dragomir ili Radislav - tvrdi naš izvor.

Sloboda i rezultat

Marijana Maričić iz Informativne službe DNS-a kratko je rekla za naš list da je opštinskim i gradskim organizacijama ove stranke data sloboda da odlučuju o svom nastupu na novembarskim lokalnim izborima.

- Svima je data sloboda da odluče da li će se držati ranije potpisanih sporazuma ili će donijeti drugačiju odluku. Oni odgovaraju za svoj rezultat i to je to - kaže Maričićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana