Предсједништво ДНС-а није једногласно донијело одлуку: Приједор и Челинац суздржани о сарадњи са СНСД-ом

Дарко Момић
Предсједништво ДНС-а није једногласно донијело одлуку: Приједор и Челинац суздржани о сарадњи са СНСД-ом

БАЊАЛУКА - Предсједништво Демократског народног савеза није једногласно донијело одлуку да даје слободу градским и општинским организацијама ДНС-а да самостално одлуче са ким ће коалирати у својим локалним заједницама и кога ће подржати за кандидата за начелника или градоначелника, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег извора из врха ове странке, на сједници Предсједништва одржаној у четвртак навече, којој није присуствовао лидер Ненад Нешић, било је и другачијих приједлога. Он каже да је неколицина чланова била радикална и заговарала потпуни прекид односа са СНСД-ом.

- Они су тражили да Предсједништво донесе обавезујућу одлуку и наложи општинским и градским одборима да раскину споразуме са СНСД-ом и повуку подршку без обзира на то да ли имају добру сарадњу или не. Међутим, већина осталих чланова Предсједништва је сматрала да је потребно оставити одборима да одлуче, јер они на терену најбоље знају шта треба да раде. Када су гласали, сви су то подржали, осим два члана из Приједора и Челинца који су били суздржани - објашњава наш извор.

Он додаје да предсједник странке Ненад Нешић није присуствовао сједници Предсједништва зато што је био у Београду, гдје је имао раније заказане здравствене прегледе, и да у вези с његовим недоласком на сједницу нема никакве мистерије. Наш саговорник каже и да, упркос недавним изјавама Ненада Нешића да нема никаквих неспоразума између њега и генералног секретара ове странке и шефа Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарка Бањца, ствари и не стоје баш тако.

- Статут ДНС-а прецизно каже да “предсједника ДНС-а у случају његове спријечености или немогућности да обавља функцију предсједника мијења генерални секретар или један од потпредсједника којег за то овласти предсједник ДНС-а”. Велико је питање да ли ће Нешић у случају да и даље буде имао здравствене проблеме због којих је поднио оставку на мјесто в.д. директора “Путева Републике Српске” руковођење странком препустити Бањцу или ће за то овластити некога од потпредсједника странке. Уколико одлучи да пренесе овлашћења, што је изгледније него да руковођење странком препусти Бањцу, то ће највјероватније бити један од потпредсједника са презименом Јовичић - Драгомир или Радислав - тврди наш извор.

Слобода и резултат

Маријана Маричић из Информативне службе ДНС-а кратко је рекла за наш лист да је општинским и градским организацијама ове странке дата слобода да одлучују о свом наступу на новембарским локалним изборима.

- Свима је дата слобода да одлуче да ли ће се држати раније потписаних споразума или ће донијети другачију одлуку. Они одговарају за свој резултат и то је то - каже Маричићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана