Potrošene impulse niko ne evidentira

Vedrana Kulaga
Potrošene impulse niko ne evidentira

SARAJEVO - Brojnim rukovodiocima i ostalim službenicima na nivou BiH dio telefonskih računa "pokriva" se iz zajedničke kase, odnosno budžeta institucija BiH, a iako za te svrhe godišnje budu potrošeni milioni KM, nadležni još na jednom mjestu nemaju spisak svih korisnika.

To proizilazi iz odgovora na pitanje poslanika u Parlamentu BiH Aide Baručije koja je iz Savjeta ministara BiH, koji je prije nekoliko godina usvojio pravilnike o korišćenju službenih telefona, automobila kao i sredstava reprezentacije, zatražila tabelarni prikaz svih korisnika i njihovih troškova mobilnih telefona za devet mjeseci prošle godine. 

U odgovoru iz Savjeta ministara BiH, koji je potpisao generalni sekretar Robert Vidović, istaknuto je da je Pravilnikom o korišćenju službenih telefona iz 2014. godine regulisano utvrđivanje prava na korišćenje mobilnih i službenih fiksnih telefona u institucijama BiH. 

Godišnji rashod za svaku instituciju za mobilne telefone utvrđuje se na osnovu broja lica sa pravom korišćenja i maksimalnog iznosa, uz obavezu rezervisanja za nepredviđene i dodatne troškove.

Utvrđivanje pojedinačnih prava na troškove korišćenja telefona za dio korisnika, odnosno savjetnike, pomoćnike, šefove i vozače, je posao koji je povjeren rukovodiocu institucije koji to precizira internim aktima, cijeneći stvarne potrebe te planirani obim poslova svakog od njih, s tim da ukupni godišnji iznos troškova može iznositi maksimalno do iznosa utvrđenog odredbama Pravilnika. 

- S obzirom na to da su u Pravilniku o korišćenju telefona navedena radna mjesta i maksimalni godišnji iznosi za troškove korišćenja mobilnih telefona, a da utvrđivanje pojedinačnih prava pa troškove korišćenja mobilnih telefona za određene grupe vrše rukovodioci institucija donošenjem internih akata, Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može dati precizne informacije o korisnicima mobilnih telefona i njihovim troškovima za navedeni period, te predlaže da se ovi podaci zatraže od svake institucije pojedinačno - piše u odgovoru iz Savjeta ministara BiH. 

Pravo na korišćenje službenih mobilnih telefona, između ostalog, imaju članovi Predsjedništva BiH, Savjeta ministara BiH, zatim rukovodioci institucija, čelnici pravosudnih institucija, sekretari ministarstava, rukovodioci službi. Njima mjesečno na raspolaganju stoje iznosu od 500 do 150 KM.

U drugom dijelu tabele iz pravilnika su zamjenici rukovodilaca, šefovi kabineta, razni savjetnici, tehnički sekretari, vozači. Njihove iznose utvrđuju viši rukovodioci institucije, a mjesečni limiti se kreću od 20 do 100 KM.  

Maksimalni godišnji iznosi za troškove korišćenja mobilnih telefona se kreću od 240 do 6.000 KM. Prema podacima iz devetomjesečnog izvršenja budžeta institucija BiH za pokrivanje telefonskih i poštanskih usluga od januara do kraja septembra 2019. godine je iskeširano 4,58 miliona KM, što je za oko 0,3 miliona manje nego godinu ranije u istom periodu.
 

Budžet 

Iako su institucije na nivou BiH lani funkcionisale na osnovu odluka o privremenom finansiranju jer nije bila formirana nova vlast ni usvojen budžet za 2019. godinu, to nije dovelo do ušteda na svim poljima jer su tekući izdaci, od januara do  kraja septembra te godine, za četiri miliona veći nego u istom periodu godinu ranije.

Ukupni rashodi i izdaci institucija BiH zaustavljeni su na 635,57 miliona maraka, a za pokrivanje tekućih izdataka iz kase je otišlo 601,39 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana