Потрошене импулсе нико не евидентира

Ведрана Кулага
Потрошене импулсе нико не евидентира

САРАЈЕВО - Бројним руководиоцима и осталим службеницима на нивоу БиХ дио телефонских рачуна "покрива" се из заједничке касе, односно буџета институција БиХ, а иако за те сврхе годишње буду потрошени милиони КМ, надлежни још на једном мјесту немају списак свих корисника.

То произилази из одговора на питање посланика у Парламенту БиХ Аиде Баручије која је из Савјета министара БиХ, који је прије неколико година усвојио правилнике о коришћењу службених телефона, аутомобила као и средстава репрезентације, затражила табеларни приказ свих корисника и њихових трошкова мобилних телефона за девет мјесеци прошле године. 

У одговору из Савјета министара БиХ, који је потписао генерални секретар Роберт Видовић, истакнуто је да је Правилником о коришћењу службених телефона из 2014. године регулисано утврђивање права на коришћење мобилних и службених фиксних телефона у институцијама БиХ. 

Годишњи расход за сваку институцију за мобилне телефоне утврђује се на основу броја лица са правом коришћења и максималног износа, уз обавезу резервисања за непредвиђене и додатне трошкове.

Утврђивање појединачних права на трошкове коришћења телефона за дио корисника, односно савјетнике, помоћнике, шефове и возаче, је посао који је повјерен руководиоцу институције који то прецизира интерним актима, цијенећи стварне потребе те планирани обим послова сваког од њих, с тим да укупни годишњи износ трошкова може износити максимално до износа утврђеног одредбама Правилника. 

- С обзиром на то да су у Правилнику о коришћењу телефона наведена радна мјеста и максимални годишњи износи за трошкове коришћења мобилних телефона, а да утврђивање појединачних права па трошкове коришћења мобилних телефона за одређене групе врше руководиоци институција доношењем интерних аката, Министарство финансија и трезора БиХ не може дати прецизне информације о корисницима мобилних телефона и њиховим трошковима за наведени период, те предлаже да се ови подаци затраже од сваке институције појединачно - пише у одговору из Савјета министара БиХ. 

Право на коришћење службених мобилних телефона, између осталог, имају чланови Предсједништва БиХ, Савјета министара БиХ, затим руководиоци институција, челници правосудних институција, секретари министарстава, руководиоци служби. Њима мјесечно на располагању стоје износу од 500 до 150 КМ.

У другом дијелу табеле из правилника су замјеници руководилаца, шефови кабинета, разни савјетници, технички секретари, возачи. Њихове износе утврђују виши руководиоци институције, а мјесечни лимити се крећу од 20 до 100 КМ.  

Максимални годишњи износи за трошкове коришћења мобилних телефона се крећу од 240 до 6.000 КМ. Према подацима из деветомјесечног извршења буџета институција БиХ за покривање телефонских и поштанских услуга од јануара до краја септембра 2019. године је искеширано 4,58 милиона КМ, што је за око 0,3 милиона мање него годину раније у истом периоду.
 

Буџет 

Иако су институције на нивоу БиХ лани функционисале на основу одлука о привременом финансирању јер није била формирана нова власт ни усвојен буџет за 2019. годину, то није довело до уштеда на свим пољима јер су текући издаци, од јануара до  краја септембра те године, за четири милиона већи него у истом периоду годину раније.

Укупни расходи и издаци институција БиХ заустављени су на 635,57 милиона марака, а за покривање текућих издатака из касе је отишло 601,39 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана