Poslanici u Parlamentu BiH zatrpani sa 74 izvještaja revizora

Željka Domazet
Poslanici u Parlamentu BiH zatrpani sa 74 izvještaja revizora

Sarajevo - Poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH dočekaće na današnjoj sjednici 74 revizorska izvještaja o radu institucija i budžetu za prošlu godinu zbog čega su upozorili da je usljed obimnog materijala nemoguće obaviti kvalitetnu raspravu iz koje bi proistekla i rješenja za probleme na koje su upozorili revizori.

Pored izvještaja za 72 institucije BiH, na dnevnom redu su i revizorski izvještaji o izvršenju budžeta i o sprovođenju preporuka revizora. Deset institucija BiH, koje su prošle godine zajedno potrošile oko 610 miliona KM, dobile su od revizora mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje, što znači da je gotovo dvije trećine novca iz budžeta institucija BiH potrošeno na sumnjiv način.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić, koja godinama apeluje da više pažnje u Parlamentu bude posvećeno revizorskim izvještajima, naglašava da se preko nalaza revizora prelazi olako i da zbog toga finansijska disciplina iz godine u godinu stagnira.

- Predstavnički dom svake godine šalje jasnu poruku da rasprava o revizorskim izvještajima i načinu upravljanja javnim novcem nije od interesa za predstavnike vlasti, jer da jeste, ne bi se toliki izvještaji našli na jednoj sjednici. Vjerovatno će rasprava biti ograničena na pet minuta i to je čisto ismijavanje i poslanika i revizora koji su pošteno odradili mukotrpan posao. To jasno govori o tome kako se vlast odnosi prema reviziji - istakla je Majkićeva.

Dodala je da bi popuštanje finansijske discipline u svakoj ozbiljnoj zemlji upalilo alarm.

- U BiH će se to završiti raspravom na jednoj sjednici i tako će ostati dok ne stignu novi izvještaji revizora. To je loša poruka koju šaljemo građanima i kojom vlast jasno poručuje da je ne interesuje ono što ustanovi Kancelarija za reviziju institucija BiH - kaže Majkićeva.

Poslanik SDA Amir Fazlić kaže da uglavnom iste institucije iz godine u godinu dobijaju primjedbe revizora.

- Izvjesnih pomaka ima, ali je sprovođenje javnih nabavki iz godine u godinu problematično. Ministarstvo inostranih poslova još nije predložilo ni zakon o spoljnim poslovima, na šta upozoravaju revizori - kazao je Fazlić.

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković smatra da se olako prelazi preko primjedbi revizora.

- Imamo šest institucija koje konstantno dobijaju najviše primjedbi. Drastični su nalazi revizije za Ministarstvo inostranih poslova. BiH kao niko u svijetu nema zakon o spoljnim poslovima - istakao je Isaković.

Poslanik DF-a Damir Bećirović kaže da je nevjerovatno da se na jednoj sjednici nađe više od 70 revizorskih izvještaja i da je prosto nemoguće da bilo šta bude ozbiljno urađeno.

- Rasprava sasvim sigurno neće dati nikakve rezultate. Problemi nastaju zbog nepostojanja sistemskih rješenja i sankcija za one koji čine propuste pri trošenju javnog novca. Finansijska disciplina je možda malo bolja, ali iz godine u godinu najveći budžetski korisnici imaju najviše propusta. Mnogo je ugovora o djelu, zapošljavanja idu bez konkursa, sistem javnih nabavki je loš - konstatuje Bećirović i dodaje da je od rukovodstva Predstavničkog doma neozbiljno da raspravu o svim revizorskim izvještajima uvrsti na jednu sjednicu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić iz SDS-a kaže da o revizorskim izvještajima ne bi govorio i da će stav o tome iznijeti na sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana