Pobijeni Srbi u Podrinju zaslužuju pravdu i vječno sjećanje

Krstina Ćirković
Pobijeni Srbi u Podrinju zaslužuju pravdu i vječno sjećanje

Bratunac - Rodbina ubijenih Srba, zvaničnici RS i predstavnici organizacija proisteklih iz rata pozvali su još jednom da odgovorni za zločin u Srednjem Podrinju i Birču budu procesuirani i istakli da srpske žrtve nikada ne smiju pasti u zaborav.

U Bratuncu je u subotu služen parastos za oko 3.500 Srba koje su prije 24 godine pobili pripadnici Armije RBiH. Među njima je i 69 mještana srebreničkih i bratunačkih sela koji su pobijeni na Petrovdan 1992. godine.

Pomenu su, između ostalih, prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik, poslanici Narodne skupštine i predstavnici Vlade RS, srpski predstavnici u institucijama BiH, ministar za rad i boračko-socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i predstavnici ruske ambasade i OHR-a. Dodik je rekao da je od ključne važnosti da srpske žrtve ne budu zaboravljene.

- Ukoliko mi ne budemo odlučni da nastavimo obilježavanje stradanja, niko drugi to neće učiniti za nas. Niko ne opravdava ni zločin koji se desio u Srebrenici, ali boli činjenica što se na međunarodnom planu favorizuje to stradanje, a zaboravlja stradanje Srba za koje još niko nije odgovarao - kazao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da se do slobode na ovim prostorima kroz istoriju uvijek teško dolazilo.

- Mlade generacije moraju biti oprezne i jedinstvene da se i njima ne bi dešavalo sve što se dešavalo generacijama kroz istoriju - rekao je Savanović.

Odajući u ime Vlade Srbije počast srpskim žrtvama Vulin je istakao da za srpsku tragediju na ovim prostorima niko osim Srba nema sluha.

- Niko osim Srba ne razume bol i patnju ovih ljudi, niko osim Srba ne razume da je svaka žrtva vredna traženja, saučešća i razumevanja bola - naglasio je Vulin i dodao da se svake godine nada da će se u Bratuncu na obilježavanju godišnjice stradanja Srba pojaviti i predstavnici drugih naroda, prihvatiti odgovornost i zakleti se u svoju djecu da neće ubijati ničiju djecu kao što su predstavnici srpskog naroda i Srbije pokazali da im je stalo do drugih naroda, drugih žrtava i tuđih rana i tuđe muke.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić poručio je da odgovorni za zločine počinjene nad Srbima u Podrinju moraju kad-tad biti procesuirani kao garancija da se neće ponoviti.

Izložba

U galeriji "Progres" u Beogradu otvorena je izložba o stradanju Srba u Podrinju pod nazivom "Podrinje, nekažnjeni zločin". Posjetioci mogu da vide fotografije masakriranih Srba, djece, žena i muškaraca iz pet podrinjskih opština i druga potresna svjedočanstva o počinjenim zločinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana