Patrijarh Irinej uručio odlikovanja Gujonu i Ricudisu

Glas Srpske
Patrijarh Irinej uručio odlikovanja Gujonu i Ricudisu

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uručio je danas odlikovanja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ osnivaču humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arnou Gujonu iz Francuske i bivšem oficiru grčke mornarice Marinosu Ricudisu koji je tokom NATO agresije 1999. odbio da napadne Srbiju.

Patrijarh Irinej je na današnjoj svečanosti u Patrijaršiji Gujonu uručio Orden Svetog Save, a Ricudisu Orden Svetog cara Konstantina, te izrazio zahvalnost obojici za sve što su učinili za srpski narod.

"Imam veliku čast da se zahvalim dvojici velikih junaka za ono što su učinili za naš narod. Oni su učinili velika dela koja nikada neće biti zaboravljena", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej rekao je da je Ricudis bio u situaciji da izvrši dužnost u ime grčke države i da učestvuje u sramnom napadu na Srbiju, ali mu to savjest nije dozvolila.

On je podsjetio da se Ricudis vratio sa Jadrana, gdje je bio na brodu i da je učinio veliko, junačko i humano djelo. "Zbog toga je imao velikih problema i bio je osuđen na dve i po godine zatvora", rekao je patrijarh Irinej.

On je podsjetio da su srpski i grči narod vijekovima prijateljski i da dijele zajedničku istoriju, tradiciju i kulturu koja potiče od Svetog Save.

Prema njegovim riječima, Gujon je vitez druge vrste koji čini dobra djela srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej naveo je da širom Evrope nema nijednog naroda koji, kao Srbi na Kosovu i Metohiji, nema osnovna prava - slobodu kretanja i sloobodu da radi.

Patrijarh srpski izrazi je nadu da jednog dana to neće biti tako i da će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da žive kao i svi drugi narodi.

Prema njegovim riječima, pomažući Srbima da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, Gujon čini veliko humanitarno djelo na kome mu je srpski narod zahvalan.

Ricudis i Gujon zahvalili su za visoka crkvena priznanja, ističući da su ponosni što ih nose i da im to predstavlja veliku čast.

Gujon je rekao da svoje odlikovanje posvećuje svim žrtvama na Kosovu i Metohiji, od cara Lazara do Olivera Ivanovića, ali i Srbima koji i danas opstaju na Kosmetu.

On je naveo da se svi projekti koje sprovodi humanitarna organizacija koju predvodi organizuju u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom.

Gujon je zahvalio i francuskim donatorima na podršci u organizovanju humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo", ističući da ih ima oko 12.000 i da nisu zaboravili tradiconalne prijateljske veze Srba i Francuza.

Ricudis je istakao da se nikada nije pokajao što je odbio da izvrši naređenje i da sa broda bombarduje Srbiju tokom NATO agresije 1999. godine.

"Velika je čast za mene i moju porodicu što se nalazim na ovom svetom mjestu i što ste me udostojili ove velike časti", rekao je on.

Ricudis je naglasio da srpski narod ni danas nije sam i da će uvijek postojati oni koji će ga podržavati.

"Niste sami u vašoj borbi i uvijek će postojati oni koji će biti uz vas, da plaču, da boluju i da se raduju, kao što je to i naš brat Francuz /Gujon/", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana