Pahor: Zabrinut sam za region, rješenje u brzom širenju EU na zapadni Balkan

Tanjug
Pahor: Zabrinut sam za region, rješenje u brzom širenju EU na zapadni Balkan

BEOGRAD - Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na zapadnom Balkanu, a naročito u posljednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspješnim širenjem na zapadni Balkan.

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbjednost, kao i blagostanje ljudi na zapadnom Balkanu.

-Ne mogu da ne budem zabrinut za situaciju u zemljama Zapadnog Balkana, gdje se produbljava nepovjerenje među liderima što je prijetnja miru i bezbjednosti na ovim prostorima - istakao je.

Pahor je rekao da će lično učiniti sve da se proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana nastavi i ubrza.

-Na bilateralnom i multilateralnom nivou posljednjih godina je došlo do produbljivanja nepovjerenja, što je direktna prijetnja miru i bezbjednosti - rekao je Pahor.

Kao neko ko je 30 godina mogao da prati razvoj situacije u regionu i 15 godina u Evropskoj uniji učiniće, ističe, sve da se Evropska unija ozbiljnije suprotstavi svim opasnostima na ovom području.

-Učiniću sve što je u mojoj moći da se taj proces priključenja nastavi ne samo kada je ijreč o pitanjima reformi, bilateralnim i multilateralnim odnosima... Jer ovdje nije pitanje kvaliteta života, već o prijetnji miru i bezbjednosti u regionu - naveo je Pahor.
Zahvalio je Vučiću za razgovor i što je spomenuo slovenačke vojnike na Kosovu i Metohiji.

- Sutra ću ih posjetiti - rekao je Pahor i dodao da će se tokom posjete Kosmetu založiti kod sagovornika da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.
Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine da bi ga trebalo nastaviti.
Slovenija je veliki zagovornik tog dijaloga i još uvijek ga podržava, kazao je on i istakao da zastoj u dijalogu ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti EU.
-Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu - poručio je Pahor.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana