Opozicija pokušala da onemogući usvajanje dnevnog reda

Srna
Opozicija pokušala da onemogući usvajanje dnevnog reda

Banjaluka - Nakon višečasovne rasprave Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dnevni red na kome je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Predlagači ove rezolucije su poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K.


Nije prihvaćen zahtjev opozicije da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Narodna skupština nije prihvatila ni zahtjev opozicije da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice, te odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Biće razmatrani i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kao i Nacrt zakona o banjama.

Opozicija onemogućila rad

 Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je večeras, nakon što je usvojen dnevni red sjednice, da poslanici opozicije neće učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali da neće izaći iz sale.
Opozicioni poslanici su ponovo stali iza stola gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo i pištanjem pištaljkama onemogućili dalji rad parlamenta.

Govedarica je naveo da opozicija mora pokazati otpor jer, kako tvrdi, vlast u Srpskoj ne poštuje Ustav, zakone i skupštinski Poslovnik o radu.

"Džaba vam je pričati kako ugrožavate rad institucija i gdje ste doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora. Džaba vam je pričati i da ste dužni da odgovorite na poslanička pitanja, te da ste morali da dostavite zapisnik sa 21. redovne sjednice. Uzaludno je sa vama o bilo čemu raspravljati kada je za vas mjera većina u skupštini koja je obezbijeđena zna se kako", rekao je Govedarica.

Nakon ovakvog postupka opozicije, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da, iako ima pravo, neće izricati mjere predviđene Poslovnikom o radu, nakon čega je dao polučasovnu pauzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana