Oficir Vojske RS deportovan iz SAD

G. M.
Oficir Vojske RS deportovan iz SAD

Sarajevo - Državljanin BiH i nekadašnji oficir Vojske RS Jovo Asentić deportovan je iz SAD u BiH jer je lagao američke imigracione vlasti o svojoj ratnoj ulozi u BiH, objavila je američka Služba za poslove sa strancima.

Odluka o deportovanju, koje je obavljeno u ponedjeljak, donesena je krajem januara 2016. jer je prije toga otkriveno da Asentić nije rekao istinu o svom učešću u borbama oko Srebrenice 1995. godine.

Američki mediji pišu da su vlasti otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi u ratu. Kad su mu za to predočeni dokazi, priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine. Navedeno je da je sudija za imigraciju Asentićeve lažne izjave okarakterisao kao posebno ozbiljne, s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vrijeme rata u BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da ne zna ništa o tome da li je Asentić stigao u BiH, ističući da je to nadležnost Ministarstva pravde BiH. U Ministarstvu pravde nismo uspjeli da saznamo da li je Asentić stigao u BiH i šta je nakon toga preduzeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana