Nobilo: Zajednički ćemo utvrditi istinu

nezavisne.com
Nobilo: Zajednički ćemo utvrditi istinu

Banjaluka - MUP i Tužilaštvo su obećali puni pristup spisima i svim dokazima u predmetu o smrti Davida Dragičevića, rekao je juče Duško Tomić, šef tima pravnih stručnjaka, koje je angažovao Davor Dragičević, dok istovremeno Kolegijum Narodne skupštine (NS) RS nije usaglasio dnevni red posebne sjednice o temi predmet “Dragičević”.

Kako je navedeno u saopštenju NS RS, Kolegijum se izjašnjavao o utvrđivanju konačnog prijedloga dnevnog reda na osnovu člana 34. Poslovnika, u kojem se navodi da Kolegijum utvrđuje usaglašeni prijedlog dnevnog reda, datum i vrijeme trajanja zasjedanja NS RS, te da je većina glasala protiv dnevnog reda, dok su u opoziciji rekli da su prekršeni članovi 171. i 172. Poslovnika, koji nalažu da potpisi jedne trećine poslanika automatski zakazuju sjednicu.

Govoreći o problemima u istrazi nakon razgovora s članovima bivšeg Anketnog odbora o utvrđivanju okolnosti Davidove smrti, Tomić je rekao do je sada evidentiran određeni broj propusta u istrazi, te da je među grubim propustima organizovanje presa od strane MUP-a s patologom Željkom Karanom bez predstavnika Tužilaštva i nestanak Davidovog donjeg veša kao važnog dokaznog materijala. On je naglasio da je tim dobio uvjeravanja da će biti pokrenuta istraga kako bi se utvrdili odgovorni za sve propuste, dok je Zora Dobričanin-Nikodinović, članica tima iz Srbije, rekla da se nakon razgovora s tužiocima veoma brzo može očekivati značajan pomak u istrazi.

Anto Nobilo, hrvatski advokat, naglasio je da juče nisu ulazili u detalje spisa, a da će bh. advokati, nakon što pristupe predmetu i dobiju sve dokaze i spise, zajednički kao tim odlučiti na koji način će ući u istragu.

“Meni su ljudi djelovali iskreno i da ćemo zajedno s njima moći raditi na utvrđivanju istine. Vrlo važno je da se to radi kroz institucije. Pričanje u javnosti je dobro kad institucije ne rade, ali je puno bolje kada prisilite institucije da rade. Nama se čini da u ovom trenutku u Tužiteljstvu rade punom parom. To je naš dojam. Mi još nismo vidjeli nijedan papir, ali i prema onom što su nam pričali, imamo osjećaj da rade, a mi ćemo se potruditi da zajednički utvrdimo istinu”, rekao je Nobilo.

Tomić je dodao da je Davor zamoljen da na trgu od sada ne bude izrečena nijedna teška riječ, jer je to u interesu traganja za istinom i pravdom.

“Na današnji dan i ja sam izgubio dijete. Istraga je u toku, uzrok smrti nepoznat. Znam kako je izgubiti dijete. Davor je moj brat po mukama. Ali, zamolili smo da ne bude teških riječi, nego puno ljubavi i nade i traženja istine, jer mi smo ovdje zbog života ne zbog smrti”, rekao je Tomić. Rekao je da će jedno od pitanja kojima će se baviti da li je Milorad Dodik, predsjednik RS, prekoračio svoja ovlaštenja kad se uključio u istragu, i kritikovao za neke izjave koje je davao prema Davoru. On je istakao da tim neće podleći političkim pritiscima i da daju riječ da će raditi po zakonu i savjesti da se otkrije istina. Dodao je da tim neće uzimati bilo kakvu naknadu za svoj rad i da su spremni da daju i vlastita sredstva kako bi se došlo do istine.

Davor je zahvalio timu na spremnosti da ga besplatno zastupa, a federalne medije pozvao da daju podršku Murizu Memiću da dođe do istine u okolnostima smrti njegovog sina Dženana.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora, rekao je da mu kompetentnost ovog tima daje za pravo da ima opravdana očekivanja da će biti utvrđena istina u ovom predmetu.

Prije razgovora s Anketnim odborom, tim je razgovarao i sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova RS, i Darkom Ćulumom, direktorom Policija RS, te nakon toga sa Želimirom Lepirem, glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva u Banjaluci, i Daliborom Vrećom, postupajućim tužiocom.

Podsjećamo da je nakon šest dana potrage tijelo Davida pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana