Nijemce brine vehabizam u BiH

Agencije
Nijemce brine vehabizam u BiH

Berlin - Njemačka obavještajna agencija BND sve više je fokusirana na Balkan i naročito na područja u BiH sa većinskim muslimanskim stanovništvom zbog zabrinutosti od širenja radikalnog islamizma, navodi list „Berliner cajtung“.

Prema pisanju ovog lista, BND sarađuje sa ostalim obavještajnim službama u aktivnostima koje se tiču Balkana, a poseban akcenat stavljen je na BiH, koju je šef BND-a opisao kao krhku državu.

Prema navodima njemačkog lista, Saudijska Arabija i druge zemlje Golfskog zaliva ulažu veliki novac da bi u BiH zaživjelo striktnije tumačenje islama - vehabijsko tumačenje.

- Saudijske humanitarne organizacije su takođe uložile novac u izgradnju vjerskih mjesta, uključujući džamiju Kralj Fahd u Sarajevu, koja je najveća u BiH i kojom dominiraju vehabije - piše list.

Podsjeća da su u posljednjih nekoliko godina na stotine ljudi iz BiH otputovale na Bliski istok da bi se pridružili džihadistima, među njima i određeni broj veterana prošlog rata, koji su otišli kao strani plaćenici.

„Berliner cajtung“ navodi da je jedan od problema što se BiH našla od 2015. godine na pravcu kretanja miliona izbjeglica koje su putovale ka zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana