/Ne/zakonite posebne istražne radnje na suđenu Radončiću

Srna
/Ne/zakonite posebne istražne radnje na suđenu Radončiću

Sarajevo - U nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje pravosuđa, Tužilaštvo BiH je uložilo kao materijalne dokaze prijedlog i sudsku naredbu za sprovođenje posebnih istražnih radnji prema Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman.

Tužilac Suada Pašić navela je da je u prijedlogu za sprovođenjem posebnih istražnih radnji prema Dautbašiću i Šahmanovoj od 22. decembra 2015. godine obrazloženje bilo činjenje krivičnog djela i dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja, te da je dan kasnije Sud BiH donio naredbu za njihovim privođenjem.


"Sud BiH je ovaj prijedlog cijenio osnovanim i zakonitim, te utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izdavanjem ove naredbe", rekla je Pašićeva, ističući da je u obrazloženju navedeno zbog čega se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi.

Tužilaštvo BiH je uložilo i akt koji su uputili Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ od 23. decembra 2015. godine o postupanju u vezi sa sudskom naredbom za sprovođenje posebnih istražnih radnji, a Pašićeva je rekla da se ovi dokazi odnose na navode optužnice, prenosi Birn.

Odbrana optuženih smatra da su ovi dokazi nezakoniti i da Sud BiH na njima ne može zasnivati odluku, kao i da je Tužilaštvo u svom prijedlogu svjesno i namjerno unosilo neistinite činjenice.

Advokati optuženim navode da se u prijedlogu govori o nekoj mreži ljudi, a da se ne daju činjenice o postojanju te mreže, kao i da nema ni izvještaja o posebnim istražnim radnjama.

"Govori se žvršenju pristiska na Azru Sarićž, ali se ne pominje nikakav postupak koji se vodi po zakonima BiH. Govori se o postupku koji se vodi na Kosovu", rekla je Dautbašićev branilac Tatjana Savić.

Ona je dodala da naredba ne sadrži osnov sumnje da je počinjeno djelo, niti adekvatno obrazloženje zbog čega se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi.

Optužnica tereti Fahrudina Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Na teret Radončiću stavljeno je da je u dogovoru sa Dautbašićem nastojao da od Zijada Hadžijahića, radnika Ambasade SAD u BiH, sazna da li je u vezi sa pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša da utiče da se ta istraga zatvori.

Nastavak suđenja je planiran za 23. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana