Nema zahtjeva za izručenje Mujanovića BiH

Srna
Nema zahtjeva za izručenje Mujanovića BiH

Beograd - Ministarstvo pravde Srbije do danas nije dobilo zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje Huseina Mujanovića koji je uhapšen krajem jula prema potjernici MUP-a Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija, rečeno je Srni u Ministarstvu pravde Srbije.

Mujanović, koji je bio ratni upravnik logora u Hrasnici, uhapšen je na graničnom prelazu Priboj-Uvac. 

Mujanoviću, koji ima državljanstvo BiH, nakon hapšenja je određen pritvor koji može trajati do tri mjeseca, a predmet protiv njega zaveden je i u Tužilaštvu BiH. 

Advokat Sabina Mehić, član pravnog tima koji zastupa osumnjičenog, izjavila je 9. avgusta da je Tužilaštvo BiH uputilo pravosuđu Srbije zvaničan zahtjev da Mujanovića izruči BiH. 

U Centru za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Srni je ranije rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992. godine. 

Prema podacima ovog centra, za vrijeme upravljanja Mujanovića ovim logorom ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru su zatvorenici surovo mučeni. 

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini nad srpskim civilima od aprila 1992. do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana