Ne koriste priliku za uštede i unapređenje

Vedrana Kulaga
Ne koriste priliku za uštede i unapređenje

Sarajevo - Raspoložive resurse e-vlade, kojima se umanjuju pojedini izdaci i unapređuje poslovanje, trenutno ne koristi više od polovine institucija na nivou BiH, a ne postoje ni prijedlozi, ni inicijative da takva slika bude promijenjena.

Pokazuje to dio iz revizorskog izvještaja Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH za prošlu godinu, koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Raspoložive resurse e-vlade, prema tim podacima, koriste 32 od 75 institucija na nivou BiH. U izvještaju se napominje da je preduslov za korišćenje e-vlada servisa to da institucije implementiraju link do zgrade Savjeta ministara BiH. Jedna od opcija je povezivanje putem postojećih mreža u vlasništvu institucija BiH, čime bi se, naglašavaju revizori, napravile uštede za zakup vodova do e-vlade.

- Uočeno je da ne postoje inicijative, niti analize o tome kako se institucije koje trenutno nisu korisnici usluga e-vlade, mogu povezati u ovaj sistem putem mreža u vlasništvu institucija BiH. Na ovaj način bi se za većinu njih mogla obezbijediti internet usluga i time bi se značajno smanjili troškovi - navodi se i dodaje da bi se korišćenjem nekih usluga mogao postići i napredak u poslovanju.

Revizori navode da je tu i mogućnost besplatnog korišćenja i drugih usluga, poput i-mejla, internet portala, antivirusnog rješenja, monitoringa, a institucije ne bi morale ni da angažuju sopstvenog IT eksperta, što je takođe značajna ušteda.

Određenih prepreka ima i na nivou institucija koje su dijelom zadužene za ova pitanja. Naime, u izvještaju revizora je navedeno da je Generalni sekretarijat lani zaprimio pet dodatnih zahtjeva za pristup resursima e-vlade, kojima nisu udovoljili, navodeći kako bi proširivanjem broja institucija mogao biti ugrožen kvalitet pružanja usluga za institucije koje trenutno koriste resurse.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana