Nabavke kasne, rokovi probijeni, poslovi dijeljeni bez tendera

Vedrana Kulaga
Nabavke kasne, rokovi probijeni, poslovi dijeljeni bez tendera

Sarajevo - Samo deset odsto postupaka javnih nabavki u BiH bude završeno u predviđenim rokovima, što uzrokuje veliku štetu i kašnjenje u realizaciji planova, a u institucijama BiH nerijetko izmišljaju nova pravila da bi opravdali lične greške i propuste.

Pokazala je to revizija učinka pod nazivom „Blagovremenost postupaka javnih nabavki u institucijama BiH“ koju je obavila Kancelarija za reviziju institucija BiH. Vrijednost javnih nabavki u 2014, 2015. i 2016. koje su obuhvaćene revizijom premašila je 435 miliona maraka, što je oko 15 odsto godišnjeg budžeta institucija BiH. Revizija je sprovedena na uzorku od devet institucija.

- Analizom planova nabavki moglo se zapaziti da institucije BiH većinom donose te planove iz čisto proceduralnih i zakonskih razloga i radi formalnog ispunjenja obaveze iz zakona. U prilog tome govore i podaci da je gotovo 60 odsto postupaka javnih nabavki pokrenuto nakon planiranih rokova, što je jedan od prvih razloga kašnjenja. Približno 90 odsto postupaka nije završeno u predviđenim rokovima - navedeno je u izvještaju.

Osim slabosti u planiranju, utvrđeno je da institucije BiH ni u fazi sprovođenja nabavki nisu na visini zadatka.

- Od 46 stalnih nabavki koje su kasnile oko 40 odsto pokrenuto je nakon isteka prethodnog ugovora, a nabavke su vršene od postojećih dobavljača bez sklopljenog ugovora ili sa produženjem važenja ugovora uz ugovornu klauzulu koju ne poznaje zakon. To je trajalo čak duže i od godine - istakli su revizori.

Uočene slabosti i uzroke kašnjenja institucija u procesu javnih nabavki revizori su prikazali na analizi 77 postupaka vrijednih 30,53 miliona maraka. Utvrdili su da su ti postupci na kraju kasnili, što znači da nisu završeni do isteka važećeg ugovora ili nisu završeni do kraja budžetske godine.

- Od devet postupaka najveće vrijednosti, čija pojedinačna vrijednost prelazi 500.000 KM, nijedan nije završen niti je započet na vrijeme na osnovu plana. Neki su bili planirani za treći i četvrti kvartal, kada je rizik od kašnjenja znatno veći, posebno jer se najčešće radi o kompleksnim postupcima - navedeno je u izvještaju.

Kašnjenje se, upozorili su revizori, odražava na mogućnost da institucije ostvaruju ciljeve zbog kojih su osnovane, a to dovodi i do neopravdanog produženja ugovora sa dobavljačima i do gubitka novca za te namjene.

- To dovodi do zaključka da u institucijama nedomaćinski postupaju sa novcem, jer je mogao biti iskorišćen za druge potrebe. Evidentno je da postojeći sistem, bez mehanizama kontrole i utvrđivanja odgovornosti za neblagovremenost, omogućava da institucije budu inertne u pogledu dostizanja propisanih i utvrđenih rokova. Kod svih institucija iz uzorka je uočeno da evidencije ne sadrže potpune i pouzdane informacije koje omogućavaju kvalitetno praćenje postupaka javnih nabavki - stav je revizora.

Analizom trajanja tih procedura, revizori su uočili da su rokovi probijeni od 30 do čak 485 dana, a bilo je slučajeva da planirani projekti nisu ni završeni zbog otkazivanja postupaka i sličnih razloga.

- Od pokretanja do objave nabavke prolazilo je i više od 200 dana, od otvaranja ponuda do odluke o izboru ili poništenju postupka kod 28 odsto postupaka je bilo potrebno više od 50 dana, koliko i od odluke o izboru do zaključenja ugovora kod 36 odsto postupaka. U vremenu, koje je isključivo zavisilo od postupanja ugovornog organa, s obzirom na to da nije bilo žalbi, bilo je neobjašnjivo dugih perioda od izbora ponuđača do zaključenja ugovora - navedeno je u izvještaju.

Zaključeno je i da institucije BiH u ulozi ugovornog organa nisu dovoljno analizirale planove iz prethodne godine, niti su realizovale ugovore s ciljem izrade realnog i objektivnog plana nabavki za narednu godinu. Revizori su čelnicima institucija preporučili da moraju uspostaviti bolje mehanizme za planiranje i praćenje postupaka nabavki, analizirati tržište i izraditi precizne planove sa jasno naznačenim rokovima za pokretanje svake od aktivnosti.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da je planiranje ključ za dobro sprovedenu nabavku.

  • Planovi koji su, prema, zakonu obavezni, treba da budu dio projekcije poslovnih politika u svakoj instituciji. Ovakav način rada, koji su utvrdili revizori, pokazuje da je riječ o boljci koja mnogo šteti budžetu - rekao je Rodić i dodao da je većina posla rađena površno i da nije bilo planiranja.

Kontrolisane institucije

Ministarstvo civilnih poslova

Ministarstvo odbrane

Ministarstvo bezbjednosti

Ministarstvo inostranih poslova

Granična policija

Agencija za lijekove i medicinska sredstva

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova

Institut za metrologiju

Služba za zajedničke poslove institucija BiH

Izdvojeni primjeri

*Ministarstvo civilnih poslova BiH postupak za nabavku avio-karata vrijednih 240.000 KM pokrenulo sedam mjeseci nakon isteka prethodnog ugovora

* Nabavka hrane, opreme za preventivnu zaštitu i igru službenih pasa u Graničnoj policiji BiH iz 2015. godine nije završena do isteka ugovora, iako je započela osam mjeseci ranije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana