Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH: Lažna prijava iz SIPA doprinijela oslobađanju Orića

Željka Domazet
Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH: Lažna prijava iz SIPA doprinijela oslobađanju Orića

Sarajevo - Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić, koji je vodio slučaj protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, tvrdi da je lažna prijava koju je protiv njega podnijela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH naškodila procesu čiji je ishod bio oslobađajuća presuda.

Krivična prijava protiv Janjića stigla je početkom prošle godine Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, Tužilaštvu BiH, SIPA i američkoj ambasadi u Sarajevu. U prijavi je navedeno da je Janjić uzeo 60.000 evra da bi minirao svjedoke u slučaju protiv Orića, kome je suđeno za ratni zločin nad trojicom Srba. Sa Janjićem je prijavljen i istražilac SIPA Novak Mijović.

Slučaj sa krivičnom prijavom dobio je novu dimenziju nakon hapšenja više inspektorke u Odjeljenju za ratne zločine SIPA Dženane Omerhodžić zbog sumnje da je lažno prijavila Janjića i Mijovića s ciljem rušenja procesa protiv Orića i njegovog saborca i tjelohranitelja Sabahudina Muhića. Tada je navedeno da je cilj bio da svi dokazi do kojih je Janjić došao budu stavljeni pod znak pitanja u pogledu njihove zakonitosti, a to bi poslužilo i kao argument Orićeve odbrane da zatraži Janjićevo izuzeće.

Janjić kaže da je nakon što je sadržaj lažne prijave procurio u javnost došlo do kolebanja kod zaštićenog svjedoka „S1“ i drugih svjedoka.

- Nakon toga su prvi put prijavljeni i izvršeni uticaji na svjedoke. U tom predmetu sam oštećen kao postupajući tužilac, a na ovaj je način onemogućeno je dokazivanje ratnog zločina - kaže Janjić.

Tokom suđenja Oriću pojedini svjedoci promijenili su izjave u odnosu na one koje su dali u istrazi. MUP RS je uzeo izjave od svjedoka koji su bili izloženi pritiscima, a jedna osoba je bila i privedena i očekuje se da protiv nje bude podignuta optužnica.

Janjić kaže da Tužilaštvo, osim protiv Omerhodžićeve, zbog lažnih navoda u prijavi vodi istragu i protiv zamjenika direktora SIPA Đure Kneževića i šefa Odjeljenja za ratne zločine Marija Kapetanovića.

- Vrlo indikativno je da je uporedo sa glavnim pretresom, koji je vođen protiv Orića, u Tužilaštvo BiH stigla i lažna prijava. Ta prijava dovela je do nesagledivog broja negativnih posljedica ne samo u predmetu „Orić“, već i u drugim predmetima u kojima se vodi istraga za zločine nad Srbima u Podrinju od 1992. do 1995. godine - rekao je Janjić.

Tvrdi da je i sam bio izložen pritiscima.

- Podnošenje lažne prijave dogovoreno je na sastanku kome je prisustvovalo i dvoje advokata iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Prijava je bila adresirana i na SIPA, a Knežević je, iako je znao da je riječ o lažnoj prijavi, svjesno i namjerno pustio u provjere i nakon toga sve je objavljeno u javnosti - istakao je Janjić.

Dodao je da mu dalja dešavanja u vezi sa istragom o lažnoj prijavi nisu poznata.

- Iskreno se nadam da će nadležne institucije donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu i da će obavijestiti javnost prvenstveno zbog obima posljedica koje su nastale i štetno se odrazile na rad u predmetima ratnih zločina - rekao je Janjić.

Od direktora SIPA Perice Stanića nismo uspjeli da dobijemo izjavu, a u Tužilaštvu BiH nismo dobili odgovor na pitanje šta je do sada urađeno u istrazi u vezi sa lažnom prijavom.

Presuda leži u Sudu BiH

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu nakon izricanja prvostepene oslobađajuće presude Naseru Oriću, ali proces miruje. Miroslav Janjić kaže da još nije dobio presudu od Suda BiH.

- Nije mi stigla iako je od izricanja presude prošlo gotovo dva mjeseca - istakao je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana