Milan Miličević nakon referenduma o opozivu: Politička borba u Tesliću tek slijedi

Darko Momić
Milan Miličević nakon referenduma o opozivu: Politička borba u Tesliću tek slijedi

Teslić - Načelnik Teslića iz SDS-a Milan Miličević uvjeren je da je preživio referendum o njegovom opozivu, koji je održan u nedjelju, iako još nisu prebrojani glasovi sa svih biračkih mjesta ni glasovi iz inostranstva.

Miličević kaže da su, prema rezultatima sa 64 od ukupno 68 biračkih mjesta, protiv opoziva bila 10.342 birača, dok je za njegov odlazak sa načelničke funkcije bilo 6.059 birača. On je juče ponovio optužbe na račun pokretača opoziva, prije svega funkcionera teslićkog SNSD-a, i rekao da su preko Komisije za sprovođenje postupka opoziva htjeli da prekroje volju birača.

- Materijali sa ukupno četiri biračka mjesta iz Mladikovine, Blatnice, Očauša i Vlajića nisu obrađeni, jer su zapisnici mimo pravila ubačeni u vreće koje se ne smiju otvarati bez odobrenja Republičke izborne komisije. Pred Komisijom za sprovođenje postupka opoziva usaglašen je zahtjev koji je trebalo da se uputi RIK-u i traži njihovo mišljenje o daljem postupanju sa spornim vrećama, ali predsjednica Komisije za sprovođenje postupka opoziva Nikolina Ristić je umjesto tog usaglašenog, htjela RIK-u da pošalje sasvim drugi zahtjev i ja joj to nisam dozvolio - kaže Miličević.

On objašnjava da su dva posmatrača SDS-a na sjednici komisije podržala usaglašen zahtjev koji je trebalo da bude upućen RIK-u, ali da je Nikolina Ristić na putu od sjedišta Opštinske izborne komisije do zgrade Opštinske uprave pokušala da falsifikuje zahtjev.

- Ona je usput ušla u mikrokreditnu organizaciju u kojoj radi jedan član komisije, gdje su njih dvoje na računaru napravili drugi zahtjev i ona je sa tim zahtjevom došla u opštinu i krenula da ga preda na protokol. Međutim, jedan od naših posmatrača je vidio sve što je ona uradila i ja joj zato nisam dozvolio da na protokol preda falsifikovani dokument. Rekao sam joj da može da preda samo usaglašeni zahtjev, kao i da čini krivično djelo, poslije čega je ona napustila opštinu - kaže Miličević.

S druge strane, predsjednik lokalnog parlamenta Miroljub Letić kaže da će SO Teslić prihvatiti odluke nadležnih institucija o opozivu.

- Pokušaćemo da usaglasimo naše stavove sa načelnikom, ukoliko opoziv ne bude prošao, da usvojimo budžet i tokom godine sa Vladom i drugim institucijama pokušati da dovedemo investitore u opštinu Teslić, s obzirom na to da aktuelni načelnik to nije uspio - kaže Letić.

On je nakon sastanka sa odbornicima i šefovima stranaka koji su inicirali opoziv rekao da će prihvatiti odluku Narodne skupštine RS ukoliko ona prihvati inicijativu načelnika Milićevića, koji je najavio da će tražiti raspuštanje teslićke Skupštine.

Predsjednik teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić rekao je da još nisu poznati rezultati opoziva i da će poštovati zvanične podatke, ali da je postupak pun nepravilnosti od strane lokalnog SDS-a.

- Bespotrebno se vrši pritisak da se izlazi sa preuranjenim rezultatima opoziva. Zašto SDS, ako je bio siguran u pobjedu Miličevića, nije ispoštovao zakonom predviđene procedure i aktivnosti na okolnosti za koje su oni ocijenili da nisu regularni - upitao je Bogdanić.

Veliki troškovi

Šef teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić postavio je pitanje načelniku Milanu Miličeviću da li će kao legalista zbog velikih troškova odustati od inicijative za raspuštanje Skupštine opštine.

- To je kao argument koristio kada je pokrenuta inicijativa za njegov opoziv - kaže Bogdanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana