Miladin Dragičević: Prioritet obnova kuća za najugroženije u poplavama

Željka Domazet
Miladin Dragičević: Prioritet obnova kuća za najugroženije u poplavama

Planirano je da od 1.000 od 4.000 kuća koje su oštećene u majskim poplavama, a čiji vlasnici spadaju u najugroženije kategorije, bude obnovljeno u ovoj, a nastavak će uslijediti naredne godine, kaže za "Glas Srpske" zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miladin Dragičević.

- To znači da do početka zime neće biti obnovljeni ni sanirani svi oštećeni i uništeni stambeni objekti i da će prioritet biti stavljen na ranjive kategorije. Planirana je i u toku je obnova 19.276 stambenih objekata. Za tu namjenu obezbijeđeno je 125,85 miliona maraka - istakao je Dragičević. Dodao je da će UNDP obnoviti 4.000 kuća, te da Evropska komisija radi na obnovi društvenih objekata, poput škola, domova zdravlja i socijalnih ustanova.

- Trenutno je u toku obnova 95 škola, četiri doma zdravlja i nekoliko opštinskih zgrada. Pojedine škole biće obnovljene do 15. septembra, ali je planirano da do 30. septembra sve škole planirane za obnovu budu obnovljene - pojasnio je Dragičević.

* GLAS: Koliko će stambenih objekata moći da bude obnovljeno do početka zime?

DRAGIČEVIĆ: Akcenat na obnovi oštećenih objekata stavljen je na ranjive kategorije, socijalno ugrožene i one koji nisu u svojim kućama. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obnavlja kuće ljudi koji su u privremenom smještaju. U toku je obnova 150 i projektovanje 240 kuća, uz nastojanje da do grejne sezone to bude završeno. Mnogi kojima je šteta nanesena neće moći sanirati svoje objekte, ali će vjerovatno živjeti u svojim domovima. Treba učiniti sve da se ljudima pomogne da koliko-toliko stvore uslove da žive u tim objektima. No, prioritet je dat onima koji se nalaze van svojih domova i mi se nadamo da će to biti završeno do početka grejne sezone. Novac je obezbijeđen. Od planiranih 4.000 objekata u ovoj godini biće obnovljeno 1.000.

* GLAS: Od svih nivoa vlasti u BiH, ko je izdvojio najviše sredstava za pomoć poplavljenom stanovništvu?

DRAGIČEVIĆ: Najviše je izdvojila Vlada Srpske, više od 60 miliona KM putem elektronskih kartica.

 

Kopletan intervju pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana