Mektić nagovijestio mogućnost za zatvaranje granice

Željka Domazet
Mektić nagovijestio mogućnost za zatvaranje granice

Sarajevo - BiH će zatvoriti svoju granicu za migrante ako se obistine takve najave iz drugih zemalja, izjavio je juče ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i dodao da BiH nije odgovorna za migrantsku krizu, nego je njena žrtva.

- Ukoliko budu zatvorene granice za prolazak migranata, to će učiniti i BiH jer nema drugog rješenja - rekao je Mektić poslije sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH i najavio da će od ponedjeljka dodatne policijske snage iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Policije Brčko distrikta biti upućene kao pomoć Graničnoj policiji BiH.

Podaci kojima raspolažu institucije pokazuju da je ove godine u BiH registrovano 6.513 ilegalnih migranata. Namjeru da zatraži azil iskazalo je 5.887, a zahtjev je podnijelo 611 migranata.

- Još nijednom migrantu nije odobren azil u BiH. Svi koji su podnijeli zahtjev za azil više nisu bili na adresi koju su prijavili. Migranti se u BiH nalaze isključivo u tranzitu prema evropskim državama, a zahtjeve za azil podnose samo zbog legalizacije privremenog boravka - rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH je po sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je po istom osnovu 571 migrant iz BiH vraćen u druge države. Mektić je ponovio da najveći problem predstavljaju migranti iz Irana koji dolaze u Srbiju bez viza.

- Oko 80 odsto migranata koji su u BiH ušli u posljednjih pet dana je upravo iz te zemlje - istakao je Mektić i ustvrdio da nema drastičnog niti alarmantnog povećanja broja migranata.

Mektić je najavio da će u ponedjeljak imati sastanak u Briselu gdje će predstaviti rezultate rada Operativnog štaba za pitanje migracija i podnijeti informaciju u vezi sa brojem, kretanjem i boravkom migranata u BiH. Najavio je i mogućnost organizovanja donatorske konferencije na nivou ambasada u BiH, koje su izrazile želju da pomognu BiH u rješavanju migrantske krize.

Imami

Dragan Mektić je rekao da BiH nije dobila od Austrije zahtjev za prijem imama koje ta zemlja deportuje.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nedavno je rekao da će protjerati desetine imama koji su finansirani iz inostranstva i zatvoriti sedam džamija u akciji protiv političkog islama. Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je ranije da je Islamska zajednica Austrije dala saglasnost na zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 60 od 250 imama u Austriji i da je gotovo trećina njih sa liste za protjerivanje povezana sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana