Ljajić, Šarović: Dostići dvije milijarde evra robne razmjene u ovoj godini

Srna
Ljajić, Šarović: Dostići dvije milijarde evra robne razmjene u ovoj godini

Beograd - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović saglasili su se danas da je u 2018. godini zajednički cilj dostizanje blizu dvije milijarde evra robne razmjene, a preduslov za to je dalje ukidanje vancarinskih barijera između Srbije i BiH.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će s ciljem njihovog otklanjanja svaka tri mjeseca zasijedati zajednička komisija, a prva sjednica biće održana krajem februara.


Ljajić i Šarović konstatovali su da je u 2017. godini ostvarena rekordna robna razmena između Srbije i BiH u iznosu od 1.726.000.000 evra, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Od toga je izvoz Srbije u BiH iznosio 1,21 milijardi evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra, rečeno je na sastanku u Beogradu, koji je bio posvećen unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje Srbije i BiH.

Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obje zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i BiH jedine dve zemlje u ovom dijelu Evope koje imaju bezvizni režim sa Kinom.

Ministri su se saglasili da će Srbija i BiH ubuduće nastupati sa zajedničkim turističkim proizvodom na kineskom tržištu, s ciljem privlačenja što većeg broja turista iz te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana