Kuzmanović: Kazna generalu - nepravedna, potrebna revizija

Srna
Kuzmanović: Kazna generalu - nepravedna, potrebna revizija

Banjaluka - Predsjednik Akademije nauka Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je Srni da je nepravedna kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generalu Ratku Mladiću, te da bi u žalbenom postupku trebalo doći do njene revizije.

„Nepravda, i o tome se nema ništa drugo reći. Ako u Haškom tribunalu budu imali imalo ljudskog u sebi, onda bi u žalbenom postupku trebalo doći do revizije“, ocijenio je Kuzmanović.


On je istakao da ovakva presuda nije na tragu pomirenja i saradnje naroda u BiH, te da će donijeti negativne posljedice.

„Mi ćemo učiniti sve da u BiH dođe do kompromisa i pored te teške nepravde. To moramo da radimo sami i međusobno, bez međunarodnog faktora koji je grozan i ništa nije uradio na planu pomirenja“, poručio je Kuzmanović.

On je konstatovao da Haški tribunal nije osnovan da istraži pravo stanje u BiH, već je i prije osnivanja dobio zadatak kako da sudi.

„Tako idu do kraja, nažalost, a u tom kontekstu se dešava i ova presuda generalu Mladiću“, ocijenio je Kuzmanović.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala kojim predsjedava Alfons Ori, a članovi su Kristof Flige i Bakone Moloto.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana