Krešić traži izjašnjenje Mektića i istragu u agencijama

D. M.
Krešić traži izjašnjenje Mektića i istragu u agencijama

Mostar - Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić izjavio je da “funkcioneri odgovorni za izmišljanje afere” po kojoj je on zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem povezan s navodnom akcijom hrvatske SOA u podmetanju naoružanja selefijama u BiH, treba da budu procesuirani.

- Oni koji su iz državnih institucija učestvovali u ovoj spletki moraju biti predmet istrage. U tome smislu mora se do kraja razjasniti kako, ko i na koji način je manipulisao i iznosio netačne informacije - rekao je Krešić u Mostaru.

Krešić je najavio da će od njemu nadređenog ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je ponovio tvrdnje da je afera postojala, te da je Tužilaštvo BiH nastoji zataškati, zatražiti da se službeno izjasni, kao i da će tražiti susret sa svim direktorima policijskih agencija kako bi se razjasnile ove tvrdnje i provele interne istrage.

- Zatražiću da se sprovedu interne istrage u agencijama i one se moraju sprovesti kako bi se vidjelo na koji je način došlo do svega ovoga - rekao je Krešić.

On je ocijenio da je pogubno to što Dragan Mektić nastavlja da negira izvještaje policijskih struktura i odluku Tužilaštva BiH i remeti odnose sa Hrvatskom.

- Nama je Hrvatska prvi susjed, članica Evropske unije i NATO-a, a akteri ove afere su u dobroj mjeri narušili te dobrosusjedske odnose - istaknuo je Krešić.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Krešića, Bandića i Đakovića navodeći da ih niko od svjedoka ili bezbjednosnih i policijskih agencija nije povezao s navodnom aferom, a pokrenuo je istragu protiv Mektića zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, odavanja tajnih podataka i davanja lažnog iskaza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana