Kolaps budžeta bez kredita MMF-a

Željka Domazet
Kolaps budžeta bez kredita MMF-a

Sarajevo - Savjet ministara BiH danas će razmatrati izmjene Zakona o akcizama, ali je neizvjesno da li će one dobiti zeleno svjetlo jer ministri iz Saveza za promjene njihovo usvajanje još uslovljavaju uvođenjem plavog dizela.

Rok za izmjenu Zakona o akcizama je kraj mjeseca kako bi bio ispunjen najvažniji uslov za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vrijednog 1,078 milijardi KM. Nakon Savjeta ministara izmjene zakona treba da usvoji i Parlament BiH, a poslanici SDS-a već su najavili da ih neće podržati. Ukoliko se to obistini, s obzirom na to da poslanici SNSD-a ne učestvuju u radu Predstavničkog doma, taj uslov definitivno ne bi bio ispunjen.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je da će bez aranžmana sa MMF-om biti ugroženi budžeti entiteta i kantona.

- Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na nivou BiH - naglasio je Bevanda i dodao da su ekonomija i politika povezani.

Podsjetio je da je u pismu namjere koje je poslato MMF-u izražena volja vlasti u BiH da ispuni tražene uslove.

- Osim novca MMF-a, uslovljena je saradnja i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i ostalim velikim svjetskim finansijerima. Negativan ishod će imati reperkusije prema ozbiljnim finansijerima. Sve je do nas, jer treba da ispunimo sve ono na šta smo se obavezali. Međutim, olako gubimo vrijeme i došli smo u situaciju da moramo raditi u posljednjem trenu. Nadam se da će narednih dana biti usvojene stvari koje su dogovorene i potpisane - rekao je Bevanda.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić smatra da su uslovljavanja koja Savez za promjene iznosi u javnosti populistička i licemjerna.

- To je nedosljedna politika u kojoj sa jedne strane tvrde da su za reforme i evropski put BiH, što podrazumijeva i aranžman sa MMF-om, a na drugoj strani sve to uslovljavaju stvarima koje nemaju nikakvog pokrića. RS je svoj dio posla uradila i sada je na koalicionim partnerima na nivou BiH, gdje su ministri i poslanici Saveza za promjene, da ispune svoj dio obaveza - rekao je Klokić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da neki akteri u čitavom aranžmanu ne žele da čuju argumente Saveza za promjene.

- Razumijemo pitanja iz reformske agende i značaj aranžmana sa MMF-om i razvoja infrastrukture. Tražili smo podršku za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH koji je posebno ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Dodatno povećanje cijena nafte i naftnih derivata za 15 feninga dovelo bi ovaj sektor u vrlo nepovoljan položaj - rekao je Šarović.

U Ministarstvu finansija RS su istakli da eventualno povećanje akciza za naftne derivate neće uticati na cijenu dizel goriva koje koriste poljoprivrednici u Srpskoj. 

Prvobitni rok za izmjene Zakona o akcizama istekao je 24. marta, ali ga je MMF pružio do 31. marta. Osim povećanja akciza, uslovi za nastavak aranžmana sa MMF-om su osnovna procjena vrijednosti preduzeća "BH Telekom" i "HT Mostar" radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije. Uslov je i da Savjet ministara BiH usvoji odluku o ograničavanju novog zapošljavanja u administraciji u ovoj godini, a da Parlament BiH usvoji izmjene Zakona o osiguranju depozita. Rok za ispunjavanje svih uslova je polovina aprila.

Vigemark: Institucije da rade svoj dio posla

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark istakao je da aranžman sa MMF-om neće biti ugrožen ako institucije budu radile svoj dio posla.

- Ako ne rade, onda građani moraju biti ti koji će institucije i političare podsjetiti na odgovornost, a znamo svi ko je odgovoran. Izbori će doći, nije na nama da kažemo za koga da glasate - rekao je Vigemark.

Podsjetio je na obećanja domaćih lidera data najvišim zvaničnicima EU Federiki Mogerini i Johanesu Hanu.

- Ne možete jednu stvar govoriti nama, EU ili našim partnerima poput MMF-a, a onda nešto drugo pričati i govoriti u zemlji. Postoji jedna riječ za to - kaže Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana