Karadžić plaća Meronove greške

Goran Maunaga
Karadžić plaća Meronove greške

Banjaluka - Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron spojio je u obrazloženju odluke o odbijanju zahtjeva prvog predsjednika RS Radovana Karadžića za privremeni boravak na slobodi dva nespojiva njegova zahtjeva za koje su garancije dale vlade RS i Srbije.

Ustvrdila je to za "Glas Srpske" Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić-Jovičević pojašnjavajući da je Vlada RS dala garanciju za duži Karadžićev boravak u RS, a Vlada Srbije garanciju za sedmodnevni boravak u Srbiji povodom četrdesetodnevnog pomena njegovom bratu Ivanu.

- Garancija Vlade RS data je za duži boravak na teritoriji RS krajem žalbenog postupka. Niko ne može da zna kada će to biti i na koji period. Zato ta i garancija Vlade Srbije ni po čemu nisu u vezi da bi bile razmatrane u istom momentu - kaže Karadžić-Jovičević.

Istakla je da je Meron potpuno pomiješao ta dva slučaja i u obrazloženju odbijanja zahtjeva za sedmodnevni boravak na slobodi naveo da je Karadžić naveo da će boraviti u RS.

- To nije tačno, jer u zahtjevu Haškom tribunalu nije ni tražio da tokom sedam dana prilikom pomena bratu boravi u RS. Brat mu je sahranjen u Obrenovcu i on je tražio da bude u Srbiji od 3. do 10. juna. To nema veze sa RS. U odluci Tribunala navedeno je da mu Vlada RS nije poslala odluku o toj garanciji, iako to nije ni trebala, jer je Karadžić za taj boravak tražio i dobio garanciju Vlade Srbije - kazala je Karadžić-Jovičević.

Istakla je da je trebalo da ova dva slučaja budu razmatrana potpuno odvojeno, jer se radi o različitim periodima i o različitim razlozima.

- Umjesto toga Haški tribunal je sve spojio u jednu odluku, čime su pokazali da nikakvu ulogu u donošenju odluke ne igra to da li postoje ili ne postoje garancije za boravak na teritorijama Srbije i RS - kaže Karadžić-Jovičević.

Dodaje da je odluka bila da ne izađu u susret nijednom Karadžićevom zahtjevu.

- Pretpostavljam da je ta odluka donesena pod pritiskom bošnjačkih medija i lobija - naglasila je Karadžić-Jovičević.

Vlada RS saopštila je da je dala garanciju Karadžiću za privremeni boravak na slobodi dok traje žalbeni postupak. Ta odluka donesena je na sjednici održanoj 26. maja i objavljena je u "Službenom glasniku RS". Iz Haškog tribunala juče nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Karadžić je 24. marta nepravosnažnom presudom osuđen na 40 godina zatvora i nalazi se u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Bijeg i godine

Teodor Meron je u obrazloženju odluke naveo i da je rizik odobravanja privremene slobode veći u slučajevima kada je donesena prvostepena presuda i da činjenica da je Karadžić već osuđen na 40 godina predstavlja veliki podsticaj za bijeg.

- Kako je moguć bijeg čovjeka koji ima 71 godinu? Gdje on da bježi? Ti navodi su besmisleni - istakla je Sonja Karadžić-Jovičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana