Podizanje optužnice protiv Dodika direktan pokušaj poništenja institucija Srpske

GS
Podizanje optužnice protiv Dodika direktan pokušaj poništenja institucija Srpske

BANjALUKA - Podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika direktan je pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke Ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Majkla Marfija, kao i Velike Britanije i EU, da ponište institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima, rečeno je u Kabinetu predsjednika Republike Srpske.

"Podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske zbog potpisivanja Ukaza kojim se proglašava Zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a što je njegova ustavna obaveza, za namjeru ima da poništi ne samo predsjednika Republike Srpske, nego i Narodnu skupštinu Republike Srpske kao najviši zakonodavni organ vlasti u Republici Srpskoj, kao i da poništi sam Ustav Republike Srpske po kojem je eksplicitno postupao predsjednik Republike Srpske izvršavajući svoju ustavnu obavezu proglašenja Zakona koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske kao najviše predstavničko tijelo u Republici Srpskoj izabrana od naroda Srpske", istakli su u Kabinetu predsjednika.

Oni su naglasili da podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske ima za cilj poništenje srpskog naroda u Republici Srpskoj koji je izabrao dvoje predstavnike u Narodnu skupštinu i predsjednika Republike Srpske i obavezao ih da postupaju prema Ustavu Republike Srpske.

Iz ovih razloga, dodali su iz Kabineta, ova optužnica Tužilaštva BiH je više od političke optužnice, ona je klasični akt ugnjetavanja srpskog naroda u Republici Srpskoj kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav koji su svi u Republici Srpskoj dužni da poštuju.

"Predsjednik Republike Srpske je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava Republike Srpske i nije dozvolio da se Ustavu Republike Srpske i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta Kristijana Šmita", naglasili su iz Kabineta predsjednika Srpske.

"Pored političkog Sarajeva, sa današnjom optužnicom danas je najzadovoljniji ambasador SAD Majkl Marfi u čijem je kabinetu u američkoj Ambasadi ova optužnica i napisana i koji je njen istinski tvorac", konstatovali su iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tužilaštvo BiH podiglo je jutros i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da Dodika i Lućića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Lukić je prošlog mjeseca potpisao odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Nakon što je Lukić objavio ukaze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci prikupljali određene informacije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit je rekao 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužilaštvo BiH je potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana