Инспектори СИПА прикупљали информације у просторијама Службеног гласника

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Инспектори Агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су у просторијама Службеног гласника Републике Српске у Бањалуци прикупљали информације, рекао је "Гласу" в.д. директора Службеног гласника Милош Лукић.

Инспектори су дошли у Службени гласник након што је Лукић објавио указе предсједника Републике Српске Милорада Додика, односно законе усвојене у Народној скупштини Републике Српске о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и необјављивању одлука високог представника.

- Рекао сам им да радимо по закону - истакао је Лукић. Није рекао да ли су инспектори СИПА изузели неку документацију.

Лукић је раније рекао да су инспектори СИПА у телефонском разговору најавили долазак у просторије Службеног гласника да би прикупили информације по налогу Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ формирало је предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске

Кристијан Шмит рекао је 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Лукић је раније за Срну рекао да би кривично дјело било необјављивање одлука у Службеном гласнику институција Републике Српске који су раније прошли сву законску процедуру, те додао да је Шмит тај који крши законе.

Указ предсједника Српске о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске објављени су прије два дана у Службеном гласнику Српске.

Ријеч је о Закону о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим је онемогућено објављивање одлука ОХР-а и Кристијана Шмита у Службеном гласнику Републике Српске, као и о Закону о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској који предвиђа да се одлуке овог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана