Подизање оптужнице против Додика директан покушај поништења институција Српске

ГС
Подизање оптужнице против Додика директан покушај поништења институција Српске

БАЊАЛУКА - Подизање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика директан је покушај Тужилаштва БиХ и политичког Сарајева, уз свесрдну подршку и асистенцију, односно креацију америчке Амбасаде у Сарајеву и директно амбасадора Мајкла Марфија, као и Велике Британије и ЕУ, да пониште институције Републике Српске изабране вољом народа на демократским изборима, речено је у Кабинету предсједника Републике Српске.

"Подизање оптужнице против предсједника Републике Српске због потписивања Указа којим се проглашава Закон који је изгласан у Народној скупштини Републике Српске, а што је његова уставна обавеза, за намјеру има да поништи не само предсједника Републике Српске, него и Народну скупштину Републике Српске као највиши законодавни орган власти у Републици Српској, као и да поништи сам Устав Републике Српске по којем је експлицитно поступао предсједник Републике Српске извршавајући своју уставну обавезу проглашења Закона који је усвојила Народна скупштина Републике Српске као највише представничко тијело у Републици Српској изабрана од народа Српске", истакли су у Кабинету предсједника.

Они су нагласили да подизање оптужнице против предсједника Републике Српске има за циљ поништење српског народа у Републици Српској који је изабрао двоје представнике у Народну скупштину и предсједника Републике Српске и обавезао их да поступају према Уставу Републике Српске.

Из ових разлога, додали су из Кабинета, ова оптужница Тужилаштва БиХ је више од политичке оптужнице, она је класични акт угњетавања српског народа у Републици Српској којем се жели одузети право на властите представнике, институције и властити Устав који су сви у Републици Српској дужни да поштују.

"Предсједник Републике Српске је оптужен јер је извршавао експлицитне одредбе Устава Републике Српске и није дозволио да се Уставу Републике Српске и његовим институцијама надреди било ко и било шта а посебно не декрет неизабраног странца без икаквог легитимитета Кристијана Шмита", нагласили су из Кабинета предсједника Српске.

"Поред политичког Сарајева, са данашњом оптужницом данас је најзадовољнији амбасадор САД Мајкл Марфи у чијем је кабинету у америчкој Амбасади ова оптужница и написана и који је њен истински творац", констатовали су из Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Тужилаштво БиХ подигло је јутрос и послало Суду БиХ на потврђивање оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

Из Тужилаштва БиХ су навели да Додика и Лућића терете за кривично дјело из члана 203а став 1 Кривичног закона БиХ.

Лукић је прошлог мјесеца потписао одлуке о објављивању Указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Након што је Лукић објавио указе предсједника Републике Српске Милорада Додика инспектори Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су у просторијама Службеног гласника Републике Српске у Бањалуци прикупљали одређене информације.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. јуна Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Кристијан Шмит је рекао 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Тужилаштво БиХ је потом формирало предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана