Javna preduzeća nosioci razvoja

Srna
Javna preduzeća nosioci razvoja

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Vlada Srspke ne može prihvatiti ocjenu da je stanje u javnim preduzećima nikada lošije, jer su ona organizovana i funkcionišu.

Đokić je istakao da je tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Srpskoj odgovoreno da je stanje u javnim preduzećima takvo da zadovoljavaju sve potrebe koje se od njih očekuju i da daju doprinos ekonomskoj stabilnosti i razvoju.


"Naravno da bi voljeli da je to više i na tome ćemo raditi", rekao je Đokić i dodao da se na sjednicama Vlade raspravljalo o javnim preduzećima i nastojanjima da ona budu bolja i uspješnija.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je da je Vlada Republike Srpske ta koja kontroliše rad javnih preduzeća, koja treba da budu osnov ekonomske stabilnosti i razvoja.

"Neodgovornim odnosom i lošim upravljanjem taj stub se ruši", kaže Bundalo.

On je naveo da su preduzeće "Robne rezerve Republike Srpske" u stečaju, da je akumulirani gubitak u "Željeznicama" veći od 200 miliona KM, da u "Šumama Republike Srpske" ima višak od 2.500 zaposlenih, ako se mjeri prema evropskom standardu o broju radnika u odnosu na odsječenu drvu masu, te da su za 5,5 miliona KM veće kratkoročne obaveze "Pošta Srpske" od imovine ovog preduzeća.

Bundalo je rekao da će Klub poslanika PDP-a predložiti zaključke kojima se konstatuje da Vlada nije ispunila ciljeve iz ekspozea i programa rada u oblasti javnih preduzeća, te kojima se zahtijeva da se utvrdi odgovornost za neodrživo finansijsko stanje u javnim preduzećima.

Zaključci PDP-a se odnose i na to da Narodna skupština traži od Vlade da odmah utvrdi i predloži sistemske mjere za trajno rješenje nagomilanih problema, te da zadužuje Vladu da izvrši reviziju poslovanja svih javnih preduzeća koja posluju sa gubitkom i ne izmiruju zakonske obaveze u poslednje tri godine.

"Šume" za lokalne zajednice izdvajaju pet miliona KM godišnje

Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da preduzeće "Šume Republike Srpske" izdvaja za lokalne zajednice oko pet miliona KM na godišnjem nivou po osnovu naknade za korišćenje šumskih resursa.
"Zakon je usvojen 2008. godine i za 10 godina to je skoro 50 miliona KM prihoda koji je otišao u lokalne zajednice", rekao je Višković.

On je istakao da je Vlada Srpske prepoznala problem u preduzeću "Željeznice Republike Srpske" i da se krenulo u restrukturisanje ovog preduzeća da bi bio riješen problem.

Višković je rekao da nisu tačni podaci koje opozicija iznosi o preduzeću "Pošte Srpske", odnosno da je ovo preduzeće u 2016. godini skoro pola milijarde KM u gubitku, a prošle više od 700 miliona KM.

"Nije tačno. Izvještaj kaže da je ukupan neto rezultat pozitivan - 2016. godine 25.000 KM, a 2017. godine 76.000 KM", rekao je Višković tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Srpskoj.

On je naglasio da je u 2016. godini ostvaren realan rast BDP-a od 3,5 odsto i da će takvi pokazatelji biti i za 2017. godinu, te da je ostvaren rast industrijske proizvodnje koja je za 1,4 odsto veća 2017. godine u odnosu na godinu ranije, kao i da je zabilježeno povećanje broja zaposlenih u realnom sektoru.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da će Klub SDS-SRS Republike Srpske predložiti zaključke kojima Narodna skupština zadužuje Vladu za izvrši analizu poslovnih rezultata javnih preduzeća i da smijeni direktore, članove uprave i nadzornih odbora preduzeća koja su poslovala sa gubitkom najmanje dvije godine u kontinuitetu.

On je dodao da se jedan od zaključaka odnosi na to da parlament zaduži Vladu da svake godine u drugom i trećem kvartalu predlaže u programu rada Narodne skupštine izvještaje o poslovanju svih javnih preduzeća.  

Govedarica: Stranačko zapošljavanje problem javnih preduzeća

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da su glavni problemi javnih preduzeća u Republici Srpskoj stranačko zapošljavanje i izvlačenje novca iz tih firmi za partijske potrebe.
Govedarica smatra da kreditno zaduživanje stvara privid da se rješavaju nagomilani finansijski problemi u tim privrednim subjektima i naglasio da je osnovni cilj da se zadrži stanovništvo otvaranjem novih radnih mjesta.

Govedarica je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o Interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj rekao da bi rasprava o toj interpelaciji bila kvalitetnija, ozbiljnija i argumentovanija da je Vlada Srpske u vezi sa tim dokumentom dala svoje odgovore, pokazatelje i primjedbe.

On je dodao da zbog postojanja dijametralno suprotnih mišljenja nije ni pomišljao da vlast i opozicija mogu doći do zajedničkih zaključaka u vezi sa ovom interpelacijom.

Narodni poslanici danas su razmotrili Interpelaciju za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj u kojoj je navedeno da je situacija u ovim preduzećima u Srpskoj lošija nego ikad, te da mnoga od njih završavaju u stečaju, nesposobna da izvršavaju osnovne funkcije i servisiraju tekuće obaveze prema radnicima, Srpskoj, njenim fondovima i ostalim povjeriocima.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić zaključio je današnju sjednicu, koja će biti nastavljena sutra u 10.00 časova kada je na dnevnom redu skupštinska tačka "izbor i imenovanja".

Poslanici su juče razmotrili Interpelaciju za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Nakon ove sjednice trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana