Ilić: Nismo utvrdili elemente krivičnog djela smrti Dragičevića

Srna
Ilić: Nismo utvrdili elemente krivičnog djela smrti Dragičevića

Banjaluka - Načelnik Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić istakao je da na konferenciji za novinare 26. marta o slučaju stradanja Davida Dragičevića nije sa sigurnošću tvrdio da je riječ o zadesnoj smrti mladića, već da prve informacije govore da u tom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Ilić je naveo da je to rekao jer u tom momentu nije postojala nijedna indicija da je izvršeno krivično djelo ubistva mladića, te da su nalazi stručnjaka pokazali da je riječ o utopljenju u vodi i da nema povreda koje se mogu povezati sa uzrokom smrti.


On je na prvoj radnoj sjednici Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića rekao da su neke stvari sa te pres-konferencije grubo izvučene iz konteksta, iako je postojala namjera da se na bazi činjenica javnost informiše o onome što je urađeno u ovom slučaju, kako bi se smanjilo uznemirenje javnosti i moguće narušavanje bezbjednosti.

Ilić je rekao da su direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, on, načelnik Policijske uprave Banjaluke Željko Spasojević i drugi rukovodni radnici policije donijeli odluku da se zbog tadašnjeg velikog pritiska javnosti i, kako je naveo, atmosfere linča, 26. marta održi konferencija za novinare o slučaju Dragičević, te da je resorni ministar Dragan Lukač o tome bio upoznat.

On je istakao da mu je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir rekao da su korektno iznesene informacije na konferenciji sa aspekta smanjivanja uznemirenja javnosti i širenja dezinformacija.

Prema Ilićevim riječima, Lepir se pohvalno izjasnio i o izvještaju dostavljenom Tužilaštvu 29. marta.

Ilić je naveo da je pod pritiskom javnosti predmet Dragičević, 19. aprila izuzet od Uprave koju vodi i dodijeljen Upravi krim-policije MUP-a Srpske.

"Žao mi je što su MUP i Tužilaštvo podlegli pritisku javnosti. Što se tiče Tužilaštva, nije mi u karijeri poznato da je formiran tim od više tužilaca. Nije mi poznato da je Tužilaštvo dovelo u pitanje ijedan dokaz iz naše istrage i da je išta novo utvrđeno. Uvijek mogu reći da sam, ako je bilo propusta tokom istrage, spreman da se suočim sa posljedicama", rekao je Ilić i dodao da o pritisku govori podatak da je oštećeni /Davor Dragičević/ lično odlučivao ko će raditi istragu.

On je istakao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske pod istim pritiskom naložilo reobdukciju, a parlament Srpske održao posebnu sjednicu.

Ilić je istakao da niko na njega nije vršio pritisak da se istraga u slučaju Dragičević okonča i obustavi od strane Tužilaštva.

"Ni sada, ni ranije u karijeri niko na mene nije vršio pritisak", dodao je Ilić.

On je naveo da su utvrđivani alibiji i kretanja svih lica povezanih sa Dragičevićem, ali da nije pronađen osnov sumnje da se oni mogu dovesti u vezu sa stradanjem mladića.

Ilić je naglasio da je nesporno utvrđeno da su "zaživotne povrede Dragičevića" bile iz tuče koja se desila 17. marta oko 23.00 časa u lokalu "Meta", gdje se sukobio sa tri lica, te da predmeti nađeni u Davidovim džepovima potiču iz kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje, čiji su vlasnici prijavili krađu.

Ilić je rekao da tokom dosadašnjih okupljanja grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine nije bilo incidenata.

Prema njegovim riječima, ranije prijetnje tužiocima i sudijama, koje su došle putem mejl adrese, ne mogu se povezati sa poslom koji obavljaju.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske završena je prva radna sjednica Anketnog odbora, koji je obavezan da Narodnoj skupštini u roku od jednog mjeseca podnese izvještaj o pribavljenim činjenicama sa prijedlogom mjera za njegovo sprovođenje.

Predsjednik Anketnog odbora Borevnoić rekao je da će u utorak, 22. maja, u 14.00 časova Anketni odbor uzeti izjave od direktora Policije Srpske Darka Ćuluma, a u 16.00 časova od načelnika Uprave krim-policije Siniše Kostreševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana