Građanski princip vodi nestanku BiH

Ž. Domazet, D. Momić
Građanski princip vodi nestanku BiH

Banjaluka - Predsjednik Demokratske fronte i kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić žestoko je uznemirio javnost tvrdnjom da "BiH mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažovati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek - jedan glas".

Na njegove izjave oštro su reagovali iz HDZ-a, odakle poručuju da se Komšić u borbi za glasove dodvorava Bošnjacima i radi direktno protiv interesa Hrvata, ali i Srba u BiH, zato što njegova inicijativa za krajnji cilj ima apsolutnu dominaciju bošnjačkog naroda u BiH.

Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda BiH Zdenka Džambas iz HDZ-a rekla je za "Glas Srpske" da je ono što govori Komšić čisti populizam i predizborna priča.

- Imao je priliku četiri godine dok je bio poslanik da nešto kaže. Nisam ga čula da je nešto govorio, čak ni kada se raspravljalo o Izbornom zakonu i presudama Ustavnog suda - rekla je Džambasova.

Ona dodaje da lider DF-a zato sada nema pravo da o bilo čemu govori.

- Riječ je o stranci koja je u raspadu i sada forsira priču o građanskoj BiH da bi dobio glasove Bošnjaka jer ih od Hrvata svakako nema. To što Komšić govori je govor mržnje prema HDZ-u i svim strankama okupljenim u HNS-u - ocijenila je Džambasova.

Ona dodaje da su Komšićeve tvrdnje da Dragan Čović i HDZ žele oživljavanje Herceg-Bosne ili trećeg entiteta šuplja priča koja ne pije vode.

- On time u stvari podriva i BiH i položaj Hrvata u BiH - rekla je Džambasova.

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija kaže da Komšić ovakvim izjavama pokušava da obezbijedi podršku bošnjačkog biračkog tijela na oktobarskim izborima, ali da od uspostavljanja principa jedan čovjek - jedan glas nema apsolutno ništa.

- Preambulom Ustava BiH definisano je da u BiH postoje tri konstitutivna naroda, te da ta tri naroda i građani BiH utvrđuju važeći Ustav BiH. Ako neko želi da ukine ovaj ustavni princip, to znači da po automatizmu dovodi u pitanje Ustav BiH, a time i postojanje BiH - kaže Čekrlija.

On objašnjava da bi Komšićeva ideja na kraju mogla da mu se vrati kao bumerang i obije o glavu.

- Bez konstitutivnosti naroda više ne postoji Ustav BiH, a bez Ustava ne postoji ni BiH. Jedino što tada postoji jesu njeni entiteti Republika Srpska i Federacija BiH, koji praktično postaju samostalne države - smatra Čekrlija.

Mini-diverzija Dejtona

Na izjave lidera DF-a reagovao je i bivši zamjenik direktora CIA za Balkan Stiven Mejer, koji je rekao da je inicijativa za ukidanje konstitutivnosti pokušaj mini-diverzije Dejtonskog sporazuma koji može da izazove potrese i u BiH i u regiji sa vrlo neizvjesnim ishodom.

- BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kojem trenutku u prošlosti. Još od prošle godine nagovještava se da će na Balkanu, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica. Nove granice bi se najvjerovatnije povlačile između Srbije i Kosova, a po slijedu domino-efekta moguće i u BiH - rekao je Mejer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana