Građani biraju nove predstavnike

Vedrana Kulaga
Građani biraju nove predstavnike

Sarajevo - Opšti izbori u Bosni i Hercegovni počeli su jutros u u 7 časova su uz manja zakašnjea

Zeleno svjetlo za izlazak na oktobarske izbore dobilo je 7.498 kandidata koji su ušli u trku za ukupno 518 mandata u BiH, Republici Srpskoj i FBiH, što znači da je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

Građani će tako birati nova tri člana Predsjedništva BiH, od čega jednog iz Srpske i dva iz FBiH, kao i predsjednika i dva potpredsjednika RS, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Narodnoj skupštini Srpske, Parlamentu FBiH te skupštinama u deset federalnih kantona.

Izbori će biti sprovedeni na 5.794 biračka mjesta, od kojih 5.380 redovnih, i biće angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 lica, a svi birači dužni su da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić je kazao da su uradili sve što je propisano zakonskim aktima i predviđeno planom za organizaciju izbora.

- Ne postoje nikakva kašnjenja, niti nezakonitosti. Očekujemo fer i korektne izbore i poštovanje pravila izborne ćutnje i pravila ponašanja na dan izbora - rekao je Petrić.

Podsjetio je da su tokom predizborne ćutnje, koja traje do nedjelje do 19 časova, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta, zabranjene sve političke aktivnosti. On je pozvao birače da na veb-stranici CIK-a ili slanjem poruke na broj 091-12-12-12 provjere na kojem biračkom mjestu glasaju, jer su se u posljednje vrijeme pojavile informacije da je jedan broj građana BiH, bez njihove volje, odjavljen i prijavljen za glasanje iz inostranstva.

Svima koji utvrde ovu nepravilnost, kazao je Petrić, biće omogućeno da glasaju, a birački paketi koji su se iz inostranstva vratili sa njihovim imenom biće eliminisani.

- Od 77.000 paketa za glasanje u inostranstvu, od kojih je polovina upućena u Srbiju i Hrvatsku, vratilo se 47.000, od čega 6.000 neuručenih - precizirao je Petrić.

Oko 1.000 birača moći će glasati u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, te generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Prve preliminarne izborne rezultate CIK će objaviti na dan izbora oko ponoći.

Prijavljeni bez znanja

CIK-u je do petka prijavljeno 612 osoba koje su, bez svog znanja i volje, prijavljene za glasanje putem pošte na opštim izborima.

- Locirana su mjesta gdje se to desilo - rekao je Petrić i dodao da CIK obrađuje sav potrebni materijal, uključujući i 9.500 prijava koje je komisija odbila.

- Do sada smo više paketa sa par stotina slučajeva dostavili nadležnom tužilaštvu - izjavio je Petrić.

Opšti izbori se sprovode za:

* tri člana Predsjedništva BiH

* predsjednika i dva potpredsjednika RS

* poslanike u Narodnoj skupštini RS

* poslanike u Parlamentu BiH

* poslanike u Parlamentu FBiH

* skupštine deset kantona u FBiH

* 128 ovjerenih političkih subjekata

- 58 stranaka

- 36 koalicija

- 34 nezavisna kandidata

* 804

ovjerene kandidatske liste

* 7.497

kandidata

* 3.352.933

birača sa pravom glasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana