Gasovod vjetar u leđa privredi i razvoju

Vedrana Kulaga
Gasovod vjetar u leđa privredi i razvoju

Banjaluka - Gasifikacija Republike Srpske je veoma važan projekat čija bi realizacija trebalo da omogući veću stabilnost i privredni rast, ocijenili su juče republički predstavnici reagujući na dogovor koji je politički vrh Srpske postigao sa ruskim partnerima.

Izgradnja gasovoda kroz RS potvrđena je u subotu na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović sa predsjednikom Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom u Sankt Peterburgu.

Krak gasovoda “Turski tok” bi, kako je rečeno, trebalo da ide iz Srbije, odnosno od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora te da prati trasu budućeg autoputa, a postoji mogućnost da bude nastavljen i ka Hrvatskoj ili FBiH, ako za to bude postojao interes.

Procjenjuje se da će izgradnja gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa, koštati oko 300 miliona evra, a konkretni razgovori sa predstavnicima ruske kompanije trebalo bi da počnu već krajem godine.

- Projekat bi trebalo da bude urađen do jeseni - rekao je Dodik, koji je sastanak sa Milerom ocijenio kao jedan od najvažnijih tokom posjete Sankt Peterburgu, gdje je boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu.

On je podsjetio na ranije razgovore o “Južnom toku” i naglasio da se ta priča sada rehabilituje, te da je važno dobiti što je moguće bolje uslove za izgradnju gasovoda.

- Ako tu bude “Gasprom”, možda dobijemo i povoljnije cijene za sam gas. Dogovorena je i gradnja dvije gasne elektrane - jedna u Banjaluci, a jedna u Prijedoru. Sa pogonom koji grade u Zvorniku, na bazi ukapanja tečnog gasa, gas bi bio pripremljen za transport u one dijelove gdje gasovod neće moći doći - rekao je Dodik te podsjetio da će biti potrebna saglasnost Savjeta ministara BiH da bude pređena granica na Drini i doveden krak gasovoda iz Srbije u Srpsku.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, koji je sa Dodikom i Cvijanovićevom bio na sastanku sa čelnicima “Gasproma”, juče je za “Glas Srpske” ocijenio da je riječ o veoma važnom poslu i projektu pred kojim je Srpska.

- Pred nama je dosta rada i počinjemo već od ove sedmice. Tu se podrazumijeva studija izvodljivosti, tehnički dijelovi, usaglašavanje sa trasom autoputa, a sam projekat bi trebalo da bude završen do kraja godine, odnosno kada Srbija završi gradnju na svojoj teritoriji da počne kod nas. Dobar dio dokumentacije već imamo, jer smo je pripremali i za projekat “Južni tok”. Nadamo se da će sve ići svojim tokom, jer nema razloga da sumnjamo - rekao je Perović, koji je zadužen za svu komunikaciju sa predstavnicima ruskog “Gasproma”.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević je kazao da je najavljeni projekat značajan, jer će ojačati i razviti domaću industriju i firmama omogućiti da zaposle nove radnike.

- Gas je u privrednom smislu kvalitetan, jeftin i povoljan u odnosu na druge energente. Gasifikacijom Srpske ovdašnja privreda biće mnogo konkurentnija - rekao je Petričević.

Sličan stav dijele i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i članovi skupštinskog Odbora za privredu, uz naglasak da bi taj projekat trebalo da Republici omogući privredni razvoj.

- Gasifikacija Srpske, osim razvoja, povećava i energetsku stabilnost. Prirodni gas kao energent do sada nije dovoljno bio zastupljen u Srpskoj - objasnio je predsjednik Odbora za privredu u Narodnoj skupštini Maksim Skoko, koji je funkcioner SP-a.

Član Odbora za privredu Nedeljko Ćorić (SNSD) kaže da RS sprovođenjem gasifikacije dobija novu dimenziju u smislu razvoja privrede, a njegov kolega iz odbora Milan Petković (Ujedinjena Srpska) ističe da se gas na planu privrede i industrije pokazao kao jedan od najisplativijih energenata. Šef Kluba PDP-a Perica Bundalo smatra da će gasifikacija nesumnjivo mnogo značiti za privredni razvoj.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ocijenio je da bi gasifikacija trebalo da donese ogromne prednosti privredi, među kojima su razvoj, jeftiniji energent, više domaćih i stranih investicija i energetska sigurnost.

S druge strane, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istakao da nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Rusiji postigao Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije usaglašen u toj instituciji.

Potrošači

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS istakli su da će gasovodom u Srpskoj biti povezani svi veći industrijski potrošači, kao što je Termoelektrana “Ugljevik”, gdje se planira izgradnja blok stanice od 300 megavata i koja bi koristila gas za proizvodnju struje, te Rafinerija ulja i Rafinerija nafte, koji će koristiti do 400 miliona metara kubnih gasa.

- U Banjaluci je planirana izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije sa gasom kao energentom. Gasovod bi povezivao sve veće urbane centre uz rijeku Savu - naglasila je Dragana Kalabić iz ovog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana