Dvije dame zavise od Prodanovića

Željka Domazet
Dvije dame zavise od Prodanovića

SARAJEVO - Dva poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH biće ministri u novom Savjetu ministara, objelodanio je lider SNSD-a Milorad Dodik. Na poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ide aktuelni šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac, dok će poslanik Vojin Mitrović na poziciju ministra za saobraćaj i veze.

- Ostala mjesta, znači ministar za izbjegla lica i tri zamjenička mjesta biće popunjeni u skladu sa dogovorom sa našim koalicionim partnerima - kazao je Dodik.

Ono što je izvjesno kada je riječ o zamjeničkim pozicijama u Ministarstvu odbrane, na poziciju zamjenika ministra ide Mirko Okolić, koji je na ovoj poziciji bio i dok je bio član SDS-a, ali nakon prelaska Obrena Petrovića u SNSD i Okolić je pristupio ovoj stranci.

Ulaskom u Savjet ministara Košarac i Mitrović moraju da podnesu ostavke na mjesto poslanika, s tim da Košarac mora dati i ostavku na mjesto predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, jer ne može da odlučuje sam o sebi. Njegov mandat biće ponuđen sljedećem sa liste Lazaru Prodanoviću, koji treba da odluči da li će prihvatiti ulazak u Predstavnički dom BiH ili će se opredijeliti za poziciju delegata u Domu naroda BiH, na koju je imenovan odlukom Narodne skupštine. Ako ostane delegat, sljedeća na listi iz iste izborne jedinice je Ljubica Miljanović, potpredsjednica Gradskog odbora SNSD-a Trebinje, a ukoliko se Prodanović vrati u Predstavnički dom, njega bi u Domu naroda trebalo da zamijeni Branislava Milekić, bivši direktor “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Vojina Mitrovića bi u Predstavničkom domu trebalo da naslijedi Sanja Vulić, aktuelna predsjednica Skupštine Doboja.

- O tome kako će se popunjavati pozicije u Predstavničkom domu i Domu naroda odlučivaće se tek nakon što bude izabran kompletan saziv Savjeta ministara - rekli su “Glasu Srpske” u SNSD-u.

Poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice trebalo bi da preuzme kadar DNS-a. Za ovu poziciju traže nekog iz reda ostalih.

- Još nismo odlučili koga ćemo predložiti za ovu poziciju - rekli su “Glasu Srpske” u DNS-u.

Koaliciji okupljenoj oko SNSD-a pripadaju i pozicije zamjenika ministra civilnih poslova i zamjenika ministra bezbjednosti. Na poziciji zamjenika ministra civilnih poslova ostaje kadar NDP-a Goran Ćosić, koji je još uvijek u aktuelnom sazivu na toj poziciji, dok će poziciju zamjenika ministra bezbjednosti dobiti Socijalistička partija. Kandidat za zamjenika ministra bezbjednosti je Vladimir Mijatović iz Zvornika.

Kada je riječ o HDZ-u, na poziciji ministra finansija ostaje aktuelni ministar Vjekoslav Bevanda, na poziciji ministra civilnih poslova trebalo bi da bude Marinko Čavara, koji je aktuelni predsjednik FBiH, a na poziciji ministra pravde takođe aktuelni ministar Josip Grubeša.

Bošnjaci bi trebalo da raspodijele pozicije unutar koalicije okupljene oko SDA. Na poziciji ministra bezbjednosti već je viđen lider SBB-a Fahrudin Radončić. Kazao je da bi, ukoliko prihvati tu poziciju, “bio cement” između SDA, HDZ-a i SNSD-a, te da vjeruje u “patriotizam “ Šefika Džaferovića i Željka Komšića i “razum” Milorada Dodika.

Na poziciji ministra odbrane trebalo bi da se nađe kadar DF-a Sifet Podžić, nekadašnji načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Bošnjacima ostaje još mjesto ministra inostranih poslova BiH i tu bi trebalo da se nađe odani diplomata SDA Bisera Turković. Trenutno je ambasador BiH u Kataru. Bošnjacima pripadaju i četiri zamjenička mjesta.

Procedure

Nakon sastanka aktuelnog predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Čović je kazao da će danas dostaviti imena svojih kandidata za sastav Savjeta ministara, a Tegeltija da će danas u Sarajevu imati sastanak sa bošnjačkim strankama i da su mu imena poznata, ali nije želio da ih otkriva.

Kazao je da će poslije svih razgovora uputiti CIK-u i SIPA imena kandidata na provjere i da bi novi saziv Savjeta ministara trebalo da bude izabran do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana