Двије даме зависе од Продановића

Жељка Домазет
Двије даме зависе од Продановића

САРАЈЕВО - Два посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ биће министри у новом Савјету министара, објелоданио је лидер СНСД-а Милорад Додик. На позицију министра спољне трговине и економских односа иде актуелни шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац, док ће посланик Војин Митровић на позицију министра за саобраћај и везе.

- Остала мјеста, значи министар за избјегла лица и три замјеничка мјеста биће попуњени у складу са договором са нашим коалиционим партнерима - казао је Додик.

Оно што је извјесно када је ријеч о замјеничким позицијама у Министарству одбране, на позицију замјеника министра иде Мирко Околић, који је на овој позицији био и док је био члан СДС-а, али након преласка Обрена Петровића у СНСД и Околић је приступио овој странци.

Уласком у Савјет министара Кошарац и Митровић морају да поднесу оставке на мјесто посланика, с тим да Кошарац мора дати и оставку на мјесто предсједавајућег Комисије за припрему избора Савјета министара, јер не може да одлучује сам о себи. Његов мандат биће понуђен сљедећем са листе Лазару Продановићу, који треба да одлучи да ли ће прихватити улазак у Представнички дом БиХ или ће се опредијелити за позицију делегата у Дому народа БиХ, на коју је именован одлуком Народне скупштине. Ако остане делегат, сљедећа на листи из исте изборне јединице је Љубица Миљановић, потпредсједница Градског одбора СНСД-а Требиње, а уколико се Продановић врати у Представнички дом, њега би у Дому народа требало да замијени Бранислава Милекић, бивши директор “Електропривреде Републике Српске”.

Војина Митровића би у Представничком дому требало да наслиједи Сања Вулић, актуелна предсједница Скупштине Добоја.

- О томе како ће се попуњавати позиције у Представничком дому и Дому народа одлучиваће се тек након што буде изабран комплетан сазив Савјета министара - рекли су “Гласу Српске” у СНСД-у.

Позицију министра за људска права и избјеглице требало би да преузме кадар ДНС-а. За ову позицију траже неког из реда осталих.

- Још нисмо одлучили кога ћемо предложити за ову позицију - рекли су “Гласу Српске” у ДНС-у.

Коалицији окупљеној око СНСД-а припадају и позиције замјеника министра цивилних послова и замјеника министра безбједности. На позицији замјеника министра цивилних послова остаје кадар НДП-а Горан Ћосић, који је још увијек у актуелном сазиву на тој позицији, док ће позицију замјеника министра безбједности добити Социјалистичка партија. Кандидат за замјеника министра безбједности је Владимир Мијатовић из Зворника.

Када је ријеч о ХДЗ-у, на позицији министра финансија остаје актуелни министар Вјекослав Беванда, на позицији министра цивилних послова требало би да буде Маринко Чавара, који је актуелни предсједник ФБиХ, а на позицији министра правде такође актуелни министар Јосип Грубеша.

Бошњаци би требало да расподијеле позиције унутар коалиције окупљене око СДА. На позицији министра безбједности већ је виђен лидер СББ-а Фахрудин Радончић. Казао је да би, уколико прихвати ту позицију, “био цемент” између СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, те да вјерује у “патриотизам “ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића и “разум” Милорада Додика.

На позицији министра одбране требало би да се нађе кадар ДФ-а Сифет Поџић, некадашњи начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ. Бошњацима остаје још мјесто министра иностраних послова БиХ и ту би требало да се нађе одани дипломата СДА Бисера Турковић. Тренутно је амбасадор БиХ у Катару. Бошњацима припадају и четири замјеничка мјеста.

Процедуре

Након састанка актуелног предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, Човић је казао да ће данас доставити имена својих кандидата за састав Савјета министара, а Тегелтија да ће данас у Сарајеву имати састанак са бошњачким странкама и да су му имена позната, али није желио да их открива.

Казао је да ће послије свих разговора упутити ЦИК-у и СИПА имена кандидата на провјере и да би нови сазив Савјета министара требало да буде изабран до краја ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана