Dostavljeno još 3.000 dokumenata o zločinima nad Srbima

Srna
Dostavljeno još 3.000 dokumenata o zločinima nad Srbima

Sarajevo - Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo proslijedio je danas Tužilaštvu BiH novih 3.000 dokumenata među kojima su i dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

Kebo je od 16. decembra prošle godine u nekoliko navrata predao tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući, kod Zavidovića, a u izjavi Srni najavio je da će uskoro proslijediti još oko 5.000 dokumenata.

Među dokumentima su dokazi da su ratni načelnik Centra službe bezbjednosti Zenica Šefik Džaferović i komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin odgovorni za zločine i da su ih prikrivali.

Kebo je prošle sedmice zatražio pomoć glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, jer sumnja da materijal u vezi sa predmetom "Sakib Mahmuljin, Šefik Džaferović i drugi", koji je dostavio Tužilaštvu BiH, neće biti ni pročitan.

On je potvrdio da se ranije obratio i OEBS-u u BiH, jer je, prema njegovom obrazloženju, njihova misija da prate procesuiranje ratnih zločina i vrše neku vrstu monitoringa pravosuđa, ali da odgovor još nije dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana