Dodik: Nema Srbina kojeg Hag neće osuditi

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Ne postoji Srbin kojeg neće osuditi Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu, pa tako i bivše zvaničnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića koji su osuđeni na po 15 godina zatvora, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Njihova presuda apsolutno govori da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Hagu. To znači da njih dvojica ne mogu da tuže Tribunal i naplate odštetu", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da Hag odiše silom, arogancijom i nepravdom i da je sve promašeno onim što se htjelo postići Tribunalom, te da pomirenje na ovim prostorima nije uspostavljeno njegovim presudama.

"Još više ima nerazumijevanja, a ubice Srba nisu podvrgnute pravdi. Njihova ranija odluka da vojno i političko rukovodstvo Srba u Srpskoj i Srbiji dovedu u Hag i osude vjerovatno se sada završava. Nisu imali nikave činjenice u navedenom predmetu, kao ni protiv Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić i mnogo čega drugoga. Šta je Momčilo Krajišni uradio, koga je ubio, i radi svega naravno da trpimo", naveo je Dodik.

Nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojima je Haški mehanizam izrekao po 15 godina zatvora, presuđeno je da su bili saučesnici u "udruženom zločinačkom poduhvatu", koji je, navodno, doveo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana