Dodik i Stevandić okupljaju front za RS

Svjetlana Šurlan
Dodik i Stevandić okupljaju front za RS

Banjaluka - SNSD i Ujedinjena Srpska kreiraće platformu oko koje će pokušati da okupe sve političke snage koje žele da rade na jačanju institucionalne i ukupne snage RS.

Potvrđeno je to juče nakon sastanka delegacija ove dvije partije predvođenih predsjednicima Miloradom Dodikom i Nenadom Stevandićem. Dodik je kazao da su SNSD i Ujedinjena Srpska do sada imali saradnju u vezi sa stabilizacijom i jačanjem Narodne skupštine i Vlade RS, a da su se sada usaglasili da zajednički rade na svim pitanjima koja su u interesu Srpske.

- Postoje snage u institucijama BiH čiji rad nije bio u interesu RS, često je bio otežavajući, pa čak i protiv Srpske. Zato treba da to razotkrijemo i da narodu damo što više argumenata o tome - istakao je Dodik.

Dodao je da je cilj ove dvije stranke da pred opšte izbore zakazane za sljedeću godinu objedine što je više moguće partija iz RS i važnih pojedinaca iz nevladinih struktura oko zajedničke ideje - dodatne stabilizacije RS.

- Izbori koji dolaze su veoma važni, period od 2018. do 2020. godine biće veoma bitan sa stanovišta ukupnih odnosa u BiH. Samo snažne institucije u Srpskoj mogu biti faktori očuvanja našeg dejtonskog kapaciteta. Veoma je važno odbaciti međunarodni intervencionizam i raditi na tome da ustavna pozicija RS u okviru BiH bude postavljena na pravi način. Prenesene nadležnosti moraju biti preispitane, a za to su neophodne snažne institucije RS. Platforma podrazumijeva niz veoma delikatnih elemenata i ona će biti predstavljena pred izbore. Vjerujem da će ovaj blok biti nezaobilazan na nivou BiH nakon izbora - kazao je Dodik.

Dodao je da saradnja SNSD i Ujedinjene Srpske nije uperena ni protiv koga.

- SNSD je u primarnoj koaliciji sa DNS-om i SP-om, a sarađuje sa Ujedinjenom Srpskom i sa drugim partijama, kao što DNS ima mogućnost da sarađuje sa drugim strankama. SNSD i Ujedinjenu Srpsku je okupila ideja o jakoj RS - istakao je Dodik.

Na pitanje da li je razgovarao s liderom DNS-a Markom Pavićem, koji je rekao da će razmotriti smjenu Stevandića sa mjesta potpredsjednika Narodne skupštine ako to neko inicira, Dodik je rekao da se svakodnevno čuje s Pavićem.

- Stevandić neće biti smijenjen bez obzira na ambiciju Saveza za promjene. On dobro obavlja svoj posao i to nije na dnevnom redu što se tiče SNSD-a - odgovorio je Dodik.

Stevandić je rekao da Ujedinjena Srpska nema ništa sa odnosima unutar koalicije SNSD-DNS-SP, niti ima namjeru da nekoga istiskuje iz vladajuće koalicije.

- Nemamo lične interese, niti učestvujemo u pravljenju i razvaljivanju bilo kakvih koalicija. Želimo da djelujemo kao integrativni faktor. Treba jače zastupati koncept jačanja i očuvanja institucija RS. Pokušaj da se jednim jezikom u ime RS govori u Banjaluci i Sarajevu, koji je okosnica politike SNSD-a, treba osnažiti. Treba da pružimo podršku stabilnom ambijentu u RS i da dovedemo do potpunog sloma Saveza za promjene i da RS iduće godine govori jednim jezikom. To će da utiče na njenu stabilnost, a to će stabilizovati i BiH jer se više neće nadati da će doći do lojalnih Srba da bi ostvarili velikobošnjačke projekte - istakao je Stevandić.

Govoreći o radnoj grupi koja bi trebalo da usaglasi sporazum između vlasti i opozicije u RS o političkom djelovanju, Dodik je kazao da je nekorektno što je Savez za promjene ponudio dokument koji derogira institucije RS, a istovremeno nema ništa u vezi sa „blagostanjem u BiH“.

- Mi smo to odbili kao polazni dokument za raspravu. SNSD ne namjerava da ugrozi taj proces svojim zahtjevima i nismo postavili pitanja u vezi sa odlučivanjem u BiH. Kopredsjedavajući radne grupe treba da naprave prijedlog tema i da o njima razgovaramo. Nepotrebno je da na njihov akt idemo našim aktom, pa da se neko suočava - kaže Dodik i dodaje da nije realno da dogovor bude postignut u idućih mjesec.

Sastanku su u ime SNSD-a prisustvovali Željka Cvijanović, Nada Tešanović, Nebojša Radmanović i Slavko Mitrović, a u delegaciji Ujedinjene Srpske bili su Milan Petković, Darko Kremenović i Natalija Trivić.

Nikšić

Milorad Dodik je kazao da je tačno da je nedavno u Banjaluci razgovarao s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, ali da nije bilo političkih dogovora.

- Nije bilo ništa posebno, osim da razgovaramo o opštim temama. Nismo pravili nikakav savez, niti smo zainteresovani za institucije BiH u ovom mandatu. A kako će biti nakon izbora, zavisi od naroda. SNSD vjeruje u veliku pobjedu, a ko će to biti u FBiH, njihova je stvar - rekao je Dodik i dodao da je Nikšić u vrijeme dok je bio premijer FBiH bio veoma dobar partner.

Pavić: DNS neće sa Stevandićem

Marko Pavić je rekao da nema ničega spornog u sastanku Milorada Dodika i Nenada Stevandića, ali da DNS neće u koaliciju sa Ujedinjenom Srpskom.

- Mi smo u koaliciji sa SNSD-om i ta koalicija je dobra. Legitimno je da svaka politička stranka gaji odnose sa kim god hoće i mi nemamo ništa protiv toga. DNS neće u koaliciju sa Stevandićem jer vrbuje naše članove, obećavajući im funkcije i zaposlenja - rekao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana