Dodik: Bihać da dozvoli izgradnju hrama na Garavicama

Milijana Latinović
Dodik: Bihać da dozvoli izgradnju hrama na Garavicama

BIHAĆ - Od vlasti Bihaća tražim da nam dozvole da na ovom mjestu strašnog stradanja Srba sagradimo crkvu gdje ćemo se u miru okupljati i sjećati mučki ubijenih predaka, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom obraćanja okupljenima na komemoraciji povodom 78 godina od ustaškog pokolja na Garavicama kod Bihaća.

Dodik je rekao da sa posebnim emocijama dolazi na ovo mjesto jer su Garavicke žrtve decenijama omalovažavane. 

-Srbi iz okolnih sela su dovođeni ovdje mučeni, klani i ubijani. Ubijali su ih tadašnje komšije muslimani i Hrvati vođeni ustaškom ideologijom. Ni ovdje kao ni na drugim mjestima gdje su ubijani Srbi ne zna se tačan broj žrtava jer taj zločin je uvijek zataškavan - istakao je Dodik.

Dodao je da je strašni usud ovih prostora što kad god jedan narod obilježava stradanje oni drugi nešto.

-Ne sporimo da je u Srebrenici izvršen strašan zločin a zašto niko ne prizna da su ovdje ubijeni Srbi iz svih okolnih sela. Srbi su u prošlom vijeku najviše stradali i izgubili gotovo pola svoje populacije - naglasio je Dodik i naglasio da su Srbi uvijek delili slobodu sa drugim narodima te da neće i ne žele da im iko nameće BIH  kakvu ne žele. 

On je apelovao na vlasti Bihaća da dozvole Srbima da na mjestu stradanja na Garavicama izgrade hram a ne da se to mjesto pretvara u smetlište. 

-Srbi nisu narod mržnje ali nedozvoljavam da bilo ko nipodaštava naše žrtve. Neka vlasti Bihaća nazovu ulice kako hoće mi im to ne sporimo iako nas vrijeđa. Ali neka ovaj prostor daju da uredimo sa sjećanjem na naše zrtve - rekao je Dodik.

Vlasti Bihaća žele da ulicu koja vodi do Garavica posvete žrtvama Srebrenice. 

Osim nekoliko desetina potomaka ubijenih koji su došli iz okolnih bihaćkih sela da se pomole za najmilije ubijene na Garavicama, komemoraciji prisustvuju i srpski član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, predsjednik Ujedinjene Srpske  Nenad Stevandić te predstavnici brojnih udruženja.

Na Garavicama kod Bihaća ustaše su mučki ubile 12.000 Srba i 13 Jevreja i to mjesto je odmah iza Jasenovca i Jadovnog proglašeno jednim od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu. Garavice su spomen-područje pod zaštitom BiH.

Potomci stradalih Srba su uz podršku crkvenih starješina u aprilu prošle godine pokrenuli inicijativu za izgradnju pravoslavnog hrama na ovom području.

Vezana vijest:Počelo obilježavanje 78 godina od ustaškog pokolja na Garavicama

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana