Đokoć: Rješenje da bude obnovljena proizvodnja rude u Ljubiji

Srna
Đokoć: Rješenje da bude obnovljena proizvodnja rude u Ljubiji

Banjaluka - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je dugoročno rješenje da bude obnovljena proizvodnja na području Ljubije i nastavljena eksploatacija željezne rude tamo gdje je zaustavljena 1991. godine.

“To je rješenje i za Rudnik željezne rude žLjubijaž i za žArselor Mital Prijedorž ako želi da nastavi tamo da posluje. Vlada će pokušati da dođe do rješenja, ali to zavisi i od toga kako će se ljudi u žArselor Mitaluž odnositi prema inicijativama koje će imati Vlada”, izjavio je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je “Arselor Mital Prijedor” privatna kompanija i da mu Vlada ne može nalagati šta će raditi i kako će da posluje.

“Njihovo poslovanje i eksploatacija rude na području Prijedora usko je vezana za proizvodnju u žŽeljezariž u Zenici, koja ima određene probleme. Treba imati u vidu i da su rezerve željezne rude na području Prijedora ograničene i da bi uvećana eksploatacija, ako bi ona bila nastavljena dinamikom iz prethodnih godina, dovela do toga da postojeća ležišta budu eksploatisana pet-šest godina i da rudarska proizvodnja bude zaustavljena”, kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, zbog toga moraju biti tražena druga rješenja.

“Učestvovao sam u traženju tih rješenja kada sam osjetio da će doći ovi problemi koji su stigli ove godine. Tada mi nisu vjerovali i mislili su da to radimo iz nekog drugog razloga. Sada se potvrđuje koliko smo Vlada i ja bili u pravu kada smo pokrenuli postupak prodaje akcija žLjubijež. Mi smo imali namjeru da nekog drugog ili sadašnjeg vlasnika obavežemo da preuzme punu odgovornost za sudbinu ovog preduzeća”, istakao je Đokić.

On je podsjetio da kompletnu situaciju opterećuje i pitanje duga “Arselor Mitala Prijedor” prema Poreskoj upravi Republike Srpske koji je nastao na osnovu transfernih cijena.

“Pokazali smo i za to razumijevanje i iskazali namjeru da se definiše model transfernih cijena i da na bazi toga Poreska uprava pokrene novi poreski postupak i utvrdi kolika je obaveza žArselor Mitalaž na osnovu transfernih cijena”, kaže Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana