Đokić: Srpska donijela potrebne zakone u vezi sa trećim energetskim paketom

GS
Đokić: Srpska donijela potrebne zakone u vezi sa trećim energetskim paketom

SARAJEVO - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Sarajevu da je Srpska donijela sve potrebne zakone u vezi sa Trećim energetskim paketom EU, čije aktivnosti se sprovode koordinisano sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

"To je prije svega zakon o energetici, električnoj energiji, obnovljivim izvorima energije, kao i zakoni o gasu i nafti, čime praktično imamo kompletno uređeno zakonodavstvo", izjavio je Đokić novinarima.

Đokić je istakao da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske radilo i na zakonodavnom dijelu, koji se odnosi na institucije BiH, te na aktivnosti kojima se reguliše oblast energetike.

"Mnogo toga smo uradili zajedno, posebno u dijelu priprema za zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa koji, nažalost, nije upućen u parlamentarnu proceduru iz Savjeta ministara, i mi tu nemamo odgovornosti", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva je što kvalitetnije povezivanje u energetskom području Evrope, te omogućavanje jednostavnije trgovine koja treba da bude profitabilna za proizvođače električne energije.

On je za naredni period najavio aktivnosti na izradi nacionalnog energetskog i klimatskog plana, te naglasio da Republika Srpska po ovom pitanju ima jasne stavove, kao i da stavovi trebaju biti usaglašeni i sa nivoa Federacije BiH /FBiH/.

"Procjenjujemo da će nakon formiranja nove Vlade FBiH biti još sigurnije komunicirati i da će biti legitimni predstavnici koji mogu da preuzimaju obaveze i da ih izvršavaju u okviru našeg dijaloga", rekao je Đokić.

Govoreći o današnjem sastanku entitetskih ministara energetike i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, Đokić je naveo da je razgovarano o izmjenama i dopunama zakona o regulatoru koje se tiču mogućnosti otvaranja tržišta u postupku liberalizacije.

Lorkovski je danas predstavio godišnji izveštaj Sekretarijata, koji govori o napretku svih ugovornih strana, te istakao da su one napredovale u procesu sprovođenja pravnih tekovina Energetske zajednice, a da je novi izazov dekarbonizacija energetskog sektora.

"Dekarbonizacija će zahtijevati nove investicije u proizvodnju električne energije bez uglja u zemljama zapadnog Balkana, uključujući BiH, i uloga Energetske zajednice je da se napravi regulatorni okvir koji će obezbijediti investicije u elektroenergetski sektor i obnovljive izvore energije", zaključio je Lorkovski.

Predstavljanju godišnjeg izvještaja prisustvovali su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, entitetskih vlada, kao i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana