Ђокић: Српска донијела потребне законе у вези са трећим енергетским пакетом

ГС
Ђокић: Српска донијела потребне законе у вези са трећим енергетским пакетом

САРАЈЕВО - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Сарајеву да је Српска донијела све потребне законе у вези са Трећим енергетским пакетом ЕУ, чије активности се спроводе координисано са Секретаријатом Енергетске заједнице.

"То је прије свега закон о енергетици, електричној енергији, обновљивим изворима енергије, као и закони о гасу и нафти, чиме практично имамо комплетно уређено законодавство", изјавио је Ђокић новинарима.

Ђокић је истакао да је Министарство енергетике и рударства Републике Српске радило и на законодавном дијелу, који се односи на институције БиХ, те на активности којима се регулише област енергетике.

"Много тога смо урадили заједно, посебно у дијелу припрема за закон о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса који, нажалост, није упућен у парламентарну процедуру из Савјета министара, и ми ту немамо одговорности", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, један од циљева је што квалитетније повезивање у енергетском подручју Европе, те омогућавање једноставније трговине која треба да буде профитабилна за произвођаче електричне енергије.

Он је за наредни период најавио активности на изради националног енергетског и климатског плана, те нагласио да Република Српска по овом питању има јасне ставове, као и да ставови требају бити усаглашени и са нивоа Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Процјењујемо да ће након формирања нове Владе ФБиХ бити још сигурније комуницирати и да ће бити легитимни представници који могу да преузимају обавезе и да их извршавају у оквиру нашег дијалога", рекао је Ђокић.

Говорећи о данашњем састанку ентитетских министара енергетике и министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским, Ђокић је навео да је разговарано о измјенама и допунама закона о регулатору које се тичу могућности отварања тржишта у поступку либерализације.

Лорковски је данас представио годишњи извештај Секретаријата, који говори о напретку свих уговорних страна, те истакао да су оне напредовале у процесу спровођења правних тековина Енергетске заједнице, а да је нови изазов декарбонизација енергетског сектора.

"Декарбонизација ће захтијевати нове инвестиције у производњу електричне енергије без угља у земљама западног Балкана, укључујући БиХ, и улога Енергетске заједнице је да се направи регулаторни оквир који ће обезбиједити инвестиције у електроенергетски сектор и обновљиве изворе енергије", закључио је Лорковски.

Представљању годишњег извјештаја присуствовали су представници Парламентарне скупштине БиХ, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, ентитетских влада, као и представници релевантних међународних организација које дјелују у БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана