Cvijanović: Visok stepen realizacije mjera predviđenih reformskom agendom

Srna
Cvijanović: Visok stepen realizacije mjera predviđenih reformskom agendom

Vašington - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Srpska, putem aktivnosti svojih institucija, prvenstveno Vlade i parlamenta, ostvarila visok stepen realizacije mjera predviđenih Reformskom agendom i Akcionim planom za ovu, a u toku je i realizacija mjera prediviđenih za narednu godinu.

Ona je danas na Transatlantskom ekonomskom forumu u Vašingtonu održala uvodno izlaganje "BiH: napredak u provođenju reformi" na kojem je istakla da podaci pokazuju ozbiljan pristup i potpunu opredijeljenost Vlade Srpske reformskim procesima čiji je cilj podsticanje održivog, efikasnog i kontinuiranog privrednog rasta, stvaranja povoljnog ekonomskog okruženja, te otvaranje novih radnih mjesta.


Cvijanovićeva je učesnike foruma upoznala o aktivnostima koje Vlada Srpske, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima u oblasti ekonomskih reformi s akcentom na usklađivanje propisa i praksi entiteta kao nosilaca razvoja u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Tokom izlaganja, premijer Srpske je pojasnila da je riječ o temeljnim finansijskim, ekonomskim i socijalnim mjerama, kao i aktivnostima u domenu vladavine prava, što daje dobru osnovu za razvoj.

Predsjednik Vlade je naglasila da je Republika Srpska u prethodnom periodu već pokazala opredjeljenje za aktivan pristup u unapređenju poslovnog ambijenta s ciljem privlačenja domaćih i stranih investicija.

Navodeći kao primjer jednošalterski sistem registracije preduzeća koji je u Srpskoj uveden 2013. godine i kojim je značajno skraćen postupak registracije poslovnih subjekata i smanjeni troškovi njihovog osnivanja, te stimulativnu poresku politiku koja je među najpovoljnijim u regionu i Evropi, Cvijanovićeva je istakla da su u planu i dalje reforme u ovoj oblasti.

Ona je naglasila da se sve zemlje regiona, pa tako i Republika Srpska, suočavaju sa određenim izazovima u oblasti finansija, ali da se, bez obzira na to, u Srpskoj obezbjeđuje finansijska i fiskalna stabilnost i realizuju velike investicije.

Cvijanovićeva je dodala da su vladavina prava, dobro upravljanje i unapređenje bezbjednosti takođe stalni izazov za sve nivoe vlasti u BiH, istakavši da su borba protiv terorizma, kao i svih vrsta organizovanog kriminala u fokusu rada Vlade Srpske.

O ekonomskim i strukturnim reformama koje Republika Srpska i BiH provode u okviru Reformske agende, na forumu u Vašingtonu govorio je i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH Nadim Ilahi.

On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom koji su Republika Srpska, FBiH i BiH ostvarile u realizaciji dogovorenih reformi, te ocijenio da će reformski procesi dovesti do stabilnosti finansija u srednjoročnom periodu, kao i unapređenja ukupne situacije u Republici Srpskoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana