Čubrilović: Prekrajanje granica Srpske ne dolazi u obzir

Srna
Čubrilović: Prekrajanje granica Srpske ne dolazi u obzir

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je federalizacija stvar dogovora unutar Federacije BiH i da Republika Srpske nema ništa protiv, s tim da ne dolazi u obzir bilo kakvo prekrajanje dejtonskih granica Srpske.

"Posebno želim da naglasim da su granice Republike Srpske, kao i njen naziv, definisani i garantovani Dejtonskim sporazum, na kojem počiva BiH", istakao je Čubrilović u izjavi Srni.

Kada je riječ o prijedlogu rezolucije o kojem će Evropski parlament raspravljati u februaru ili martu, u kojem se traži da se promjene neophodne za stvaranje funkcionalne zemlje sprovedu uz poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana, Čubrilović kaže da je poštivanje konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH za Republiku Srpsku osnova funkcionisanja BiH.

"Decentralizacija i poštivanje odluke Ustavnog suda BiH iz 2000. godine o konstitutivnosti sva tri naroda za nas je posebno značajna jer, kada je riječ o srpskom narodu, ona nije sprovedena u nekoliko kantona u Federaciji BiH. Zato i pozdravljamo u jednom dijelu sadržaj odluke evropskih poslanika da se neke od ovih stvari uvrste u sam prijedlog", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, svi narodi jednako moraju imati pravo da biraju svoje predstavnike i to je prvi i osnovni preduslov da ovu zemlju doživljavaju kao svoju.

Kada je riječ o zaključku evropskih parlamentaraca da osuđuju odluku parlamenta Republike Srpske o dodjeli zahvalnica, kako su naveli, "bivšim vođama osuđenim za ratne zločine", Čubrilović je još jednom ponovio da Narodna skupština Srpske nikada nije donijela odluku o dodjeli zahvalnica.

"Odluku je donio odbor za obilježavanje koji su činili svi dosadašnji predsjednici Narodne skupštine, svi potpredsjednici skupštine i šefovi poslaničkih klubova, i zbog toga je jasno da Narodna skupština Republike Srpske, koja se o tome nije izjašnjavala, ne snosi nikakvu odgovornost za ovu odluku", poručio je Čubrilović.

On je napomenuo da je ovo već nekoliko puta ponavljano u međunarodnim krugovima - kako je Narodna skupština Republike Srpske učestovala u nečemu, te istakao da je to prozivanje sasvim neopravdano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana