Čerkez: Ministarstvo i Zavod za javno zdravstvo nisu učestvovali u nabavci

Srna
Čerkez: Ministarstvo i Zavod za javno zdravstvo nisu učestvovali u nabavci

SARAJEVO - Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez rekao je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ da federalno Ministarstvo zdravstva i njegov Krizni štab, te Zavod za javno zdravstvo FBiH ni na koji način nisu bili uključeni, niti konsultovani o javnim nabavkama koje je sprovodila Federalna uprava civilne zaštite.

"U izvještaju koji vam je dostavljen jasno je navedeno da smo 12. maja uputili informaciju i podatke Domu naroda Parlamenta FBiH - Odboru za utvrđivanje činjenica o nabavci stotinu respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM", naveo je Čerkez, koji je i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

On je istakao da federalno Ministarstvo zdravstva u svom aktu navodi da se u dodatku dostavlja dokumentacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno Plan potreba medicinske opreme i medicinskih sredstava za zdravstvene ustanove u FBiH koji je proslijeđen Federalnom štabu civilne zaštite.

"U aktu se eksplicitno navodi da ovo ministarstvo, a ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, nisu uopšte učestvovali, niti su bili konsultovani u nabavci respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM", rekao je Čerkez.

On je, obraćajući se delegatima Predstavničkog doma, istakao da je u Federaciji epidemiološka situacija stabilna i da je u prvom talasu izbjegnuto širenje virusa korona koje nisu izbjegle neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje.

Čerkez je naveo da je to rezultat pravovremeno uvedenih restriktivnih mjera, rada zdravstvenih ustanova, inspektora na graničnim prelazima, policajaca koji su obavljali nadzor nad licima u izolaciji, kao i građana koji su se pridržavali mjera struke.

"To je rezultat rada Vlade Federacije BiH, Federalnog štaba i Uprave civilne zaštite. To je i rezultat rada Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva koje je radilo i donosilo mjere bazirane na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i vlastitim procjenama epidemiološke situacije u FBiH", naveo je Čerkez.

Sud BiH odbio je juče prijedlog Tužilaštva BiH o jednomjesečnom pritvoru za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika kompanije "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koji su osumnjičeni za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

U Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi i premijeru Fadilu Novaliću, zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti u vezi sa nabavkom medicinske opreme.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana