BiH zatražila reviziju, raspad sistema u Sarajevu

Željka Domazet
BiH zatražila reviziju, raspad sistema u Sarajevu

Hag, Sarajevo, Banjaluka - Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je juče toj pravosudnoj instituciji zahtjev za reviziju presude donesene na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid i time stavio pečat na najdublju poslijeratnu krizu oličenu u stvaranju vaninstitucionalnog i paralelnog sistema vlasti i rušenju ustavnopravnog poretka.

Podnošenje zahtjeva inicirao je bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović bez odluke Predsjedništva, koje je jedino nadležno da pokrene reviziju. Izetbegović nije želio da ovo pitanje bude stavljeno na dnevni red sjednice Predsjedništva znajući da su protiv revizije presude predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i hrvatski član Dragan Čović. Umjesto toga odluku je donio nakon konsultacija sa bošnjačkim strankama i nevladinim i vjerskim organizacijama.

Prekid sjednice, vlast u tehničkom mandatu

Izetbegovićeva taktika potpuno je ogoljena na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva koju je sazvao Ivanić zbog vaninstitucionalnog djelovanja i jednostrano donesene odluke da bude pokrenuta revizija u ime BiH, iako iza nje stoje samo Bošnjaci. Sjednica je prekinuta kada je Izetbegović napustio ne želeći da se Predsjedništvo izjašnjava o odluci za pokretanje revizije presude.

Ivanić je nakon prekida sjednice izjavio da odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju nije donesena.

- Izetbegović je napustio sjednicu ne želeći da se odlučuje i glasa o pokretanju revizije tužbe. Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je potom napustio i Čović. Ovo je bio, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije. Na djelu su paralelizmi i vaninstitucionalno djelovanje. Bilo kakav ishod sjednice Predsjedništva BiH ništa ne bi promijenio, što je najbolji znak da je sve ovo bilo van institucija. Da se i glasalo, ja bih bio protiv odluke da bude pokrenuta revizija, Izetbegović bi bio za, Čović bi bio uzdržan i opet odluke ne bi bilo - objasnio je Ivanić.

Upozorio je da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja i da je ovim BiH ušla u veoma ozbiljnu krizu.

- Ne znam da se ikada u postdejtonskoj BiH desilo da sjednica Predsjedništva bude prekinuta na ovaj način. Ne znam kakve će biti implikacije, to ćemo tek vidjeti. Poslaću novo pismo sudu u Hagu i obavijestiti ga da je Predsjedništvo BiH imalo na dnevnom redu reviziju presude i da nije donijelo odluku. To je činjenica koju više niko ne može negirati - rekao je Ivanić i ponovio da Softić nema legitimitet da podnosi zahtjev za reviziju jer mu Predsjedništvo nije dalo mandat da ponovo zastupa BiH.

Izetbegović je rekao da je napustio sjednicu jer nije bila pripremljena u skladu sa poslovnikom. Ponovio je da Softić ima legitimitet da zastupa BiH i da je Ivanić odbio da definiše tačku dnevnog reda o Softićevom mandatu, zbog čega je napustio sjednicu.

- O Softićevom legitimitetu odlučiće Međunarodni sud u Hagu. Kriza počinje tamo gdje mene pokušavaju zaustaviti ili optužiti, jer se obraćam sudovima da bi utvrdili istinu. Imamo mozaik dokaza, među kojima su neki iz suđenja Ratku Mladiću - kazao je Izetbegović i pozvao predstavnike Saveza za promjene da ne izlaze iz vlasti na nivou BiH.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da Savjet ministara BiH od juče radi u tehničkom mandatu i da je upitna i parlamentarna većina na nivou BiH.

- Nemoguće je da većina funkcioniše u ovakvim uslovima i sve ćemo uraditi da zaštitimo Dejtonski sporazum, koji ozbiljno ugrožava Izetbegovićevo vaninstitucionalno djelovanje - istakao je Govedarica.

Ivanić je prije nego što je Govedarica saopštio odluku rekao da očekuje od srpskih predstavnika da ne rade ono što je uradio Izetbegović, koji je svojim ponašanjem blokirao donošenje odluka u institucijama.

Totalna kriza iz koje dugo nema izlaza

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su dešavanja u Predsjedništvu BiH jasno potvrdila da nije donesena odluka o pokretanju revizije.

- Izetbegović je odlučio da napravi totalnu krizu, ali mora biti svjestan da ne postoji formalno-pravni osnov za pokretanje revizije. Izetbegović je izazvao krizu u BiH za koju se toliko zalaže i uvjeren sam da će iz te krize najveću štetu pretrpjeti BiH, jer iz nje neće moći dugo da izađe. Jasno je da Izetbegović uvodi novu praksu ponašanja u institucijama BiH i ne oklijeva da izađe iz institucija i sistema onda kada njemu to odgovara - kazao je Dodik.

On je istakao da revizija presude nema nikakve izglede za uspjeh.

- Izetbegovićeva priča o genocidu i agresiji je potpuna laž. Niti je počinjen genocid, niti su ga mogli počiniti Srbi istjerani iz Federacije i iz Sarajeva - izjavio je Dodik.

Srpska, prema njegovim riječima, mora sačuvati jedinstvo u ovom važnom trenutku.

- RS mora ostati jedinstvena i jedinstvo moramo graditi na činjenici da je savršeno jasno da su stalno prisutni napori Bošnjaka iz Sarajeva da načine štetu Srbima u cjelini, a pogotovo Srpskoj - zaključio je Dodik.

Prilika za manifestovanje tog jedinstva biće za ponedjeljak zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS, a njen predsjednik uvjeren je da će doći do jedinstvenog stava.

- Izjasnićemo se u vezi sa Izetbegovićevim vaninstitucionalnim djelovanjem. Očekujem da stav svih stranaka u parlamentu čije je sjedište u RS bude jedinstven.

Zahtjev za reviziju presude nije zahtjev BiH, već lični zahtjev Izetbegovića. Ivanićeva odluka da sazove sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se odlučivalo o zahtjevu za reviziju presude bila je posljednji pokušaj da se stvari vrate u institucije sistema. Istrajavanje na tome da Softić, čiji je mandat veoma upitan preda zahtjev za reviziju presude nas udaljava od pomirenja, suživota i napretka i dovodi u političku neizvjesnost za koju je odgovoran Izetbegović - naglasio je Čubrilović.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da Softićev odlazak u Hag i predaju zahtjeva za reviziju nije potvrdila nijedna institucija BiH.

- U Međunarodni sud pravde u Hagu stiglo je pismo koje sam uputio povodom podnošenja bošnjačkog zahtjeva za reviziju presude - rekao je Crnadak i izrazio očekivanje da se odlučuje u institucijama i da one više neće biti uzurpirane i privatizovane.

Delegacija

U delegaciji koja je predala zahtjev za reviziju presude pored Safeta Softića bili su David Šefer i Fon van den Bizen. U Hagu su bili i Dževad Mahmutović iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predstavnici bošnjačkih udruženja.

Sud

Procedura predviđa da registrar Međunarodnog suda pravde u Hagu nakon što zaprimi zahtjev provjerava činjenice i rokove, a zatim ga šalje na izjašnjavanje Srbiji kao drugoj strani u postupku.

BiH je 1993. podnijela tužbu protiv SR Jugoslavije čiji je pravni nasljednik Srbija i ona je prihvaćena 1996. godine. Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i u njoj je navedeno da Srbija nije odgovorna za genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana